De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


luni, 2 martie 2009

Boc nu renunţă la ideea de "a tăia" din drepturile salariaţilor din învăţământ. Proiectul ordonanţei există !

Iată proiectul ordonanţei de urgenţă  care ar urma să elimine mai multe drepturi băneşti ale salariaţilor din învăţământ şi din sectorul bugetar:
.
ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ
privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar
 
 
Luând în considerare actualul context internaţional caracterizat printr-o profundă criză financiară şi economică globală, principalele caracteristici ale politicii bugetare în perioada următoare vor fi subordonate obiectivelor de susţinere a creşterii economice şi de reducere a inflaţiei, atingerii unui deficit bugetar la un nivel corelat cu obiectivele macroeconomice, precum si susţinerea procesului de convergenţă a economiei româneşti cu economiile europene, 
având în vedere opiniile şi recomandările Comisiei Europene şi ale organismelor financiare internaţionale, referitoare la reducerea cheltuielilor bugetare, pentru anul 2009 se urmăreşte integrarea politicii financiare care vizează cheltuielile de personal în sectorul bugetar în ansamblul politicilor macroeconomice formulate pentru perioada următoare, cu scopul asigurarii stabilităţii macroeconomice, a procesului de dezinflaţie, menţinerii deficitului de cont curent în limite sustenabile, 
pentru păstrarea echilibrelor bugetare, sunt necesare unele măsuri menite să reducă volumul cheltuielilor bugetare la un nivel care să permită respectarea angajamentelor interne şi internaţionale asumate de Guvernul României, inclusiv în ceea ce priveşte nivelul deficitului bugetar,
 în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată,
 
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
 
Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
 
 .............................................
 
Art. 6. – Salarii de merit, astfel cum sunt acestea reglementate de actele normative, nu se acordă personalului bugetar în anul 2009.
 
Art. 7. – În anul 2009 pentru toate categoriile de personal din autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de modul de finanţare a acestora şi de data constituirii fondului de premiere, nu se aplică prevederile din actele normative în vigoare prin care se reglementează acordarea de premii, cu excepţia premiului anual. 
Art. 8. – (1) În anul 2009 ordonatorii de credite ai autorităţilor şi instituţiilor publice indiferent de modul de finanţare şi subordonare au obligaţia de a compensa orele prestate peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din aceste instituţii numai cu timp liber corespunzător, care se acordă în tot cursul anului 2009, cu excepţia celor prestate în luna decembrie a anului 2009 care se pot compensa până la data de 31 ianuarie 2010.
  (2) Dispoziţiile alin.(1) nu se aplică personalului de specialitate medico-sanitar şi sanitar auxiliar din unităţile sanitare.

 
  Art. 9. – În anul 2009 nu se acordă sporul pentru condiţii vătămătoare acordat personalului bugetar care îşi desfăşoară activitatea în autorităţi şi instituţii publice în care funcţionează instalaţii care generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă produse de emiţători pentru comunicaţii, instalaţii de microunde, instalaţii de curenţi de înaltă frecvenţă şi staţii de bruiaj. 
 
  Art. 10. – Alineatul (3) al articolului 30 din Ordonanţa Guvernului nr. 10/2008 privind nivelul salariilor de bază şi al altor drepturi ale personalului bugetar salarizat potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază pentru personalul contractual din sectorul bugetar şi personalului salarizat potrivit anexelor nr. II şi III la Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupă funcţii de demnitate publică, precum şi unele măsuri de reglementare a drepturilor salariale şi a altor drepturi ale personalului contractual salarizat prin legi speciale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 79 din 1 februarie 2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 177/2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
 „(3) Consilierii pentru afaceri europene, pe lângă salariul de bază, stabilit în condiţiile legii, beneficiază şi de spor de vechime şi majorările prevăzute de dispoziţiile legale aplicabile personalului contractual din autorităţi şi instituţii publice şi, după caz, prevăzute în mod expres de dispoziţiile legale speciale aplicabile în autoritatea sau instituţia publică în care îşi desfăşoară activitatea.
 
Art. 11. – Indemnizaţiile de conducere pentru personalul bugetar, prevăzute în actele normative, reprezintă limite maxime până la care conducătorii autorităţilor sau instituţiilor publice, având calitatea de ordonatori de credite, pot stabili nivelurile individuale.
 
..................................
 
Art.21. Art. 1 din Legea nr. 315 din 12 iulie 2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice, în învăţământul preuniversitar, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, Nr. 617 din 18 iulie 2006 se modifică şi va avea următorul cuprins:
”(1) Se acordă un ajutor financiar cadrelor didactice şi/sau suplinitoare calificate din învăţământul preuniversitar de stat, care au vârsta de până la 35 ani la data depunerii solicitării, în vederea achiziţionării de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice.”
 
Art.22. Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă următoarele acte normative se abrogă: 
a) Legea nr. 258 din 19 iulie 2007 privind practica elevilor şi studenţilor publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, Nr. 493 din 24 iulie 2007;
b) Legea nr. 291 din 7 iulie 2006 pentru modificarea şi completarea Legii învăţământului nr. 84/1995, republicată, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, Nr. 598 din 11 iulie 2006; 
 
Art.23. Legea nr. 149 din 1 iunie 2007 pentru completarea art. 44 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, Nr. 388 din 8 iunie 2007, se abrogă la data de 1 septembrie 2009.
 

sursa: Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale