De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


marți, 31 martie 2009

Deşi au dovedit că nu le pot suţine direct, primarii cer să le revină întreagul control asupra şcolilor

Fiindcă bugetele locale – mai ales în cazul comunelor, dar şi al oraşelor mici – nu au reuşit să susţină niciun fel de investiţii, din 2007 s-a luat decizia ca, prin Hotărâre de Guvern, să fie alocate din bugetul de stat fonduri pentru investiţii. În 2008, au mers direct la bugetele locale 670 de milioane lei, bani pe care autorităţile locale i-au primit cadou de la guvern şi pe care i-au gestionat cum au vrut. Tocmai fiindcă exista riscul ca banii să nu fie folosiţi, întrucât multe primării nu au fost capabile să organizeze licitaţiile, atât în 2007, cât şi în 2008, Ministerul Educaţiei a alocat banii de investiţii inspectoratelor şcolare sau direct şcolilor.
Deşi au dovedit din plin că le lipseşte expertiza pentru a susţine direct şcolile (n.m. – în intervalul 2001-2008 nicio autoritate locală n-a investit în şcoli din bugetele locale), totuşi primarii şi preşedinţii de consilii judeţene cer ca să le revină întreaga susţinere a şcolilor.
Mai mult chiar, autorităţile locale avansează în acest moment şi pretenţia de a numi conducerile şcolare şi de a realiza angajarea cadrelor didactice. Preşedintele Traian Băsescu îşi exprima chiar în faţa preşedinţilor consiliilor judeţene, care s-au întrunit la Buşteni, la sfârşitul săptămânii trecute, temerea că, dacă autorităţile locale nu se vor specializa, nu vor personal pentru a prelua şcoli, spitale şi direcţii agricole, pentru a se vedea un salt calitativ în educaţie şi sănătate, descentralizarea va fi un eşec.