De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


miercuri, 25 martie 2009

Guvernul păstrează salariul de merit pentru profesori, sindicatele plusează cu greva generală

preluare: www.gandul.info

Guvernul este dispus să păstreze salariul de merit şi fondul de premiere de care beneficiază în prezent profesorii, Ministerul Muncii renunţând, în urma negocierii de ieri cu sindicatele şi la prevederea conform căreia ordonatorii de credite erau obligaţi să ia măsuri privind reducereea cheltuielilor. Aceasta după ce, săptămâna trecută, Executivul condiţionase eliminarea reducerilor de personal din şcoli şi universităţi de renunţarea la pretenţiile pe care dascălii le au cu privire la salariul de merit, fondul de premiere şi sporul de antenă. Mica bătălie câştigată de Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia „Alma Mater“, reprezentate la discuţii prin confederaţia “Cartel Alfa”, nu îi mulţumeşte însă pe restul dascălilor care cer în continuare aplicarea majorărilor salariale votate în toamna anului trecut şi clarificarea situaţiei în privinţa reducerii numărului de ore din programa de liceu.

„Salariul de merit şi fondul de premiere erau stipulate în statut, deci nu am obţinut nici o favoare. Nu am auzit nimic despre legea privind creşterile salariale, despre descentralizarea agresivă ce are loc şi despre planurile cadru. Săptămâna aceasta ne vom întâlni cu birourile executive ale celorlalte federaţii din învăţământ şi ne pregătim de proteste, ce vor merge de la boicotarea examenelor naţionale şi deschiderea conflictului de muncă la greva generală”, ne-a spus Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret”. Acuzând „dispreţul fără margini” al clasei politice faţă de personalul didactic, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia „Alma Mater” au anunţat, la rându-le, că iau în calcul retragerea semnăturilor de pe Strategia „Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii”, respectiv „Pactul Naţional pentru Educaţie”. (R.F.)

preluare: www.gandul.info