De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


duminică, 19 aprilie 2009

Campionii României işi cer orele de educaţie fizică !

Am crezut intotdeauna (si voi crede si de acum inainte) ca greselile pe care le infaptuim noi, adultii, sunt mai scuzabile daca nu aduc efecte negative asupra copiilor.
Cand esti factor de decizie intr-un domeniu precum EDUCATIA, trebuie sa masori de mii de ori inainte de a incepe croiala proiectului. Nu ai voie sa te lasi presat de timp, de contabil sau (si mai grav) de seful de partid. Asta pentru ca o decizie eronata pe care ai luat-o va lasa sechele asupra celor ce trebuie, vrand-nevrand, sa simta efectele acelei masuri.
Reducerea orelor de educatie fizica in invatamantul preuniversitar este una dintre proaspetele masuri adoptate de MECI prin ordinul doamnei Ecaterina Andronescu. Aceasta decizie face parte din lunga campanie de reduceri pe care o poarta guvernul si care cuprinde si etapa de diminuare a numarului de ore pe care le va studia un elev intr-o saptamana la scoala. Acelasi guvern, care ne-a promis in campanie investitii de miliarde de euro in resursa umana imediat dupa ce vor ajunge la putere.
Sa fie oare o masura inteleapta? Poate doar daca privesc din postura unui contabil care nu are copii si care uraste pana si mersul pe jos. Dar daca stam stramb (asa cum stau multi din tinerii Romaniei din cauza problemelor la coloana vertebrala) si judecam drept, este clar ca aceasta masura nu-i decat o aberatie si, fara teama de a exagera, o voi numi un atentat la sanatatea copiilor nostri scolari.
De faptul ca efectele acestei masuri vor fi catastrofale nu ne-am dat seama doar noi profesorii sau parintii, ci si tinerii elevi. "Nu orele de educatie fizica ne suprasolicitau domnule profesor”, imi spun elevii mei. “Dimpotriva. Ne relaxau, ne dadeau alt tonus. Dupa ore in care eram supusi unui efort mental, era binevenita o ora de relaxare fizica. Ideal era cate o ora in fiecare zi, nu doar una pe saptamana.”
Doamna ministru, e clar, nu se pricepe la toate aceste aspecte.
Dar dvs. ce ziceti, stimati consilieri? Or avea copiii dreptate?
Pai ... cam au. Si nu putina. Stiti cu totii ca atunci cand activitatea se desfasoara preponderent in plan mental, refacerea se face in plan fizic, prin activitate fizica, exact cum spun copiii acestia. Si dvs, stimati consilieri, mai cunoasteti importanta celor doua obiective majore ale educatiei fizice – mentinerea unei bune stari a sanatatii si obisnuirea elevilor cu practicarea miscarii in timpul liber.Dar pot fi oare atinse aceste obiective in 50 de minute pe saptamana? Specialistii domeniului zic ca nu. Mai conteaza ce zic ei, daca nu sunt nici ministri si nici consilieri de ministri ?
Copiii continua insa sa isi spuna punctul lor de vedere. Asa cum cred si cum o pot face ei mai bine.
Duminica, 12 aprilie 2009, a avut loc la Bucuresti , Finala Campionatului National de Volei Sperante, pentru copiii sub 15 ani. Componentii echipei Clubului Sportiv Scolar C.F.R. Bucuresti au evoluat in aceasta competitie imbracati in tricouri ce au avut inscriptionate pe piept mesajul: “DATI-NE ORELE DE EDUCATIE FIZICA!” Gestul lor a fost indelung aplaudat de toti cei prezenti in sala de concurs: parinti, colegi, parteneri de intrecere, arbitri, spectatori. Initiativa lor i-a impulsionat si mai tare si pana in final au castigat competitia, devenind campionii Romaniei la aceasta categorie de varsta.
Ei si-au facut datoria si ne-au transmis noua, adultilor, mesajul lor. Nu stiu ei cine exact trebuie sa le dea orele de educatie fizica inapoi: ministrul educatiei? Prim ministrul? Parlamentul? Dar ne-au tras un semnal de alarma.
E de datoria noastra acum sa transmitem “strigatul” campionilor Romaniei mai departe si sa nu ramanem insensibili la dorinta lor. Poate cineva va remedia aceasta nedreptate. Macar guvernul viitor, macar urmatorul ministru al educatiei.
P.S. Toata stima pentru gestul frumos si indraznet al componentilor echipei Clubului Sportiv Scolar C.F.R Bucuresti: Cornel Miron, Andrei Nitu, Bogdan Dobre, Gabriel Guluta, Lucian Fredorin, Claudiu Dumitru, Alexandru Koti, Razvan Valeanu, Costin Enache, Corneliu Pirnea, Andrei Alexandru, Gabriel Vilceleanu, George Dumitra, Daniel Ionescu.
Profesor Sorin Dragne,
Clubul Sportiv Scolar C.F.R. Bucuresti