De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


luni, 4 mai 2009

Invitatul sinvlex, prof. Sorin Dinco, despre "Imposibila partidă de sex dintre grevă şi teze "

Sorin Dinco (n. 1972, Tulcea) este profesor, poet şi publicist român actual, membru fondator al Cenaclului de Marţi şi al Asociaţiei Arte&Litere ASALT.
Studii de litere, finalizate în 1996. În prezent este doctorand. 
.
.
.
.
.
.
.
***
Imposibila partidă de sex dintre grevă şi teze 
In noiembrie 2005, dupa renuntarea la greva generala din invatamint, am scris ca niciodata nu se va mai vedea in scoli o astfel de emulatie nationala. Atunci, cind Mircea Miclea, actualul strateg al lui Traian Basescu in domeniul invatamintului, si-a dat demisia din fruntea Ministerului Educatiei, mi s-a parut ca ar fi trebuit sa ii urmeze gestul si toti liderii federatiilor sindicale din scoli. Un motiv simplu: au tradat miscarea pentru niste minciuni electorale.In toamna anului trecut, dupa ce s-a incercat din nou solidarizarea profesorilor sindicalisti, in revendicarea unica de a se aplica o lege (221) votata in unanimitate in Parlament, s-a produs o alta tradare. Acum, liderii profesorilor au pus o problema total neinspirata, pentru care multe cadre didactice nu si-au dat acordul, dintr-un motiv foarte clar: nu poti conditiona rezolvarea revendicarilor de intrarea la tezele unice. La rindul lor, Tezele unice conteaza pentru admiterea la liceu, iar asta inseamna sa convingi de cauza ta vreo citeva milioane de parinti si elevi (elevii, de obicei, sint de acord cu grevele din scoli, dar, de data asta, sint chiar speriati de ce le pregateste in viitor eventuala greva de miine). Ca strategie de lupta sindicala, confruntindu-te cu guvernantii, ar trebui sa iti cistigi simpatia si suportul social. Ori, deja, Federatia Asociatiilor de Parinti, pina acum o fantoma fara reprezentare reala in scoli, a amenintat cu procese in instanta profesorii sindicalisti care vor boicota tezele unice. Astfel, inainte de a trage primul cartus sindical inspre Guvern, profesorii si-au luat un par in cap.Lupta e de ”care pe care”. Tradarile succesive in relatia federatii sindicale - cadre didactice (adica, membrii cotizanti ai acestor federatii) au creat starea de lehamite care a permis politicului sa patrunda masiv in scoli. Cit rau a facut aceasta imixtiune a politicului in viata scolii se vede. Exemple? In primul rind lipsa profesionalismului si instabilitatea.Parintii se raporteaza nu analitic la sistemul in care sint educatii copiii lor. Presa inflameaza fara deosebire orice stire. Daca o greva ar da piine buna de mincare multor ziare si, mai ales, televiziuni, piinea aia nu va mai fi si pe masa cadrelor didactice. Intr-adevar, bani nu mai sint si nici nu vor aparea in curind. Mai ales pentru salarii! Intr-adevar, rezistenta sindicala ar mai fi ultima forma sub care educatia nationala s-ar mai putea aparea de loviturile naucitoare pe care le-a primit atit din exterior, dar mai ales din interior. Sint multi oameni in scoli sau la conducerea lor care nu au ce cauta acolo, in mod teoretic. Practic, nici nu stiti cit de mult va vrea tara prost. Nu vedeti ca nu mai iese cetateanul la vot? Scoala e o abstractiune frumoasa, in care mai cred doar naivii. Altfel, ea este un loc prin care se tranziteaza fonduri si ciolane politice, intr-o natiune din ce in ce mai saracita nu de resurse naturale, ci de insasi identitatea ei.
p.s. am scris rindurile astea inainte de a se consuma ultima negociere, inceputa pe 4 mai, la prinz, la Ministerul Educatiei.
Sorin Dinco