De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


sâmbătă, 12 septembrie 2009

AD FSR si S.I.P.A.”Muntenia” solicita sprijin european

Analizind prevederile Legii Unice de Salarizare a Bugetarilor, cit si contextul social, economic si politic in care acesta a fost lansata, Asociatia pentru Dezvoltarea Forumului Social Roman – AD FSR si Sindicatul din Invatamintul Preuniversitar Argesean “Muntenia”, apreciaza ca acesta este un document politic fortat si nerealist, care adinceste discrepantele dintre diversele categorii de salariati bugetari discriminind grav categorii precum profesorii, medicii si functionarii publici in raport cu altele, constituind astfel un potential factor de destabilizare sociala.
Legea Unica nu a fost conceputa ca urmare a bunavointei clasei politice autohtone, ci sub presiunea F.M.I. respectiv a Comisiei Europeane care, au actionat la rindul lor sub imperiul crizei financiare. Puterea a fost constrinsa sa grabeasca adoptarea acestei legi la pachet cu legile educatiei dupa valul dezvaluirilor din Mass Media privind salariile si pensiile opulente ale bugetarilor de lux, nimeni altii decit elemente intrinseci ale Puterii create de Puterea insasi. Legea Unica, similar Codului Educatiei, a fost conceputa in spatele usilor inchise in plina criza financiar-economica, fara o larga dezbatere publica si fara consultarea factorilor direct implicati si afectati si nici a reprezentantilor societatii civile – sindicatele, ONG-urile. Asumarea raspunderii Guvernului pe Legile Educatiei, a salarizarii unice si reorganizarea agentiilor guvernamentale pe data 15 Septembrie constituie in fapt un act de impunere care nu poate genera pace sociala.
Legea Unica mentine profesorii la unul din cele mai joase si umilitoare nivele de salarizare, cauzind prin efectele ei inghetarea si chiar micsorarea salariilor acestora. Prin aceasta se incalca atit prevederile Art. 47 alin (1) din Constitutie privind obligativitatea Statului de a asigura un trai decent tuturor cetatenilor, cit si cele din Art. 2 alin (1) din proiectul Codului Educatiei unde se mentioneaza ca “invatamintul constituie prima prioritate nationala”.
Pentru aceste motive, AD FSR si Sindicatul SIPA Muntenia sustin si se alatura protestului public organizat de Federatiile sindicale din sectorul public – F.S.L.I, “Spiru Haret”, F.E.N., SEDLEX, SANITAS, s.a. pe data de 15 Septembrie in capitala. Protestul va consta din pichetarea cladirii Parlamentului de catre sindicalisti in semn de protest fata de asumarea raspunderii Guvernului pentru legile respective.
Participind la Conferinta Sociala Reunita Europeana (Joint Social Conference) de la Brussels pe data de 14-15 Septembrie, conferinta organizata de CONFEDERATIA EUROPEANA A SINDICATELOR (ETUC), marile sindicate Europene: (CSC, FGTB, FSU, CGIL, VERDI, CGT, IG Metall), si reprezentanti ai societatii civile tocmai pe tema nedreptatilor sociale si a dumpingului social, reprezentantul AD FSR, in calitate de membru in comitetul de organizare al conferintei, si presedintele S.I.P.A. “Muntenia”, in calitate de invitat din partea ETUC, vor face cunoscut protestul sindicalistilor din Romania si vor solicita sustinerea acestuia de catre sindicatele de la nivel European.

Prof. Petre Damo,
Presedinte AD FSR
Prof. Adrian Voica,
Presedinte, S.I.P.A.”Muntenia”