De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


luni, 16 noiembrie 2009

Consultarea sindicatelor este obligatorie pentru valabilitatea măsurilor de reducere a cheltuielilor

Măsurile de reducere a cheltuielilor de personal în sistemul bugetar nu pot fi luate fără consultarea organizaţiilor sindicale. 
Art. 10(3) Legea nr. 329/2009 stabileşte foarte clar că modalitatea de aplicare a măsurilor se stabileşte cu acordul salariatului, după consultarea organizaţiilor sindicale sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor.
Analizând acest text de lege, apreciez că:
  • formalitatea consultării organizaţiilor sindicale este obligatorie pentru valabilitatea măsurilor de reducere a cheltuielilor, indiferent care ar fi acestea 
  • consultarea organizaţiilor sindicale trebuie să fie anterioară solicitării acordului salariaţilor şi nu invers 

Aşadar, înainte de a dispune orice măsură în acest sens, conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare, au obligaţia de a invita, pentru consultări, reprezentanţii organizaţiilor sindicale. Chiar dacă nu are valoarea unui aviz conform, ci  a unuia consultativ, această consultare trebuie să existe.  

Consultarea reprezentanţilor salariaţilor este, de asemenea, obligatorie, dar  numai în cazul în care la nivelul unităţii nu este constituită o organizaţie sindicală.