De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


miercuri, 10 februarie 2010

Preşedintele AGIRo ameninţă cu demisia

COMUNICAT DE PRESĂ
 AGIRo salută apariţia în decembrie 2009 a legii 387 care anulează discriminările de ani de zile care încadrau până acum doar ca institutori învăţătorii şi educatoarele cu studii superioare. Această lege pune în aplicare prevederi exprese ale Strategiei „Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii” elaborată de comisia prezidenţială al cărei vicepreşedinte a fost chiar Domnul Ministru Funeriu în ale cărui principii solide şi desăvârşit profesionalism avem mare încredere. Salutăm şi esenţa proiectului de Ordin de Ministru ,,privind aprobarea specializărilor de nivel universitar care conferă dreptul absolvenţilor liceelor pedagogice de a ocupa funcţiile didactice de profesor în învăţământul preşcolar şi profesor în învăţământul primar” care vine să pună în aplicare aminita lege.
Cineva din MECTS are însă interesul de a şifona imaginea Domnului Ministru Funeriu. S-au introdus în proiectul de ordin nişte anexe gen ,,liste negre”, iar sintagma ,,liceu pedagogic sau şcoli echivalente,, consacrată de 20 de ani lipseşte din textul proiectului de ordin. Astfel, în mod arbitrar unii colegi care au fost pregătiţi ca învăţători sau educatoare în şcoli pedagogice care în timp au avut alt nume decât liceu pedagogic (institute pedagogice, şcoli normale etc) riscă să fie mai slab încadraţi datorită acestei ,,scăpări”. Angajaţi ai MECTS care doresc să îi facă deservicii ministrului, în dispreţ faţă de centralizatorul semnat în decembrie de Domnul Funeriu în care sunt cuprinse toate specializările care în România dau dreptul la carieră didactică în învăţământul preuniversitar, vin şi exclud unele specializări perpetuând unele discriminări demne de teatrul absurdului între cadrele didactice din ciclul primar şi preşcolar.
În cazul în care ordinul de ministru va fi semnat în actuala formă, preşedintele AGIRo îşi va înainta demisia din funcţia de învăţător. Va rămâne preşedinte al asociaţiei (funcţie neretribuită) şi va continua să pledeze pentru eliminarea discriminărilor din sistem şi a umilinţelor pe care sunt pe cale să le sufere în continuare unii dascăli cât timp va avea girul celor 49 de asociaţii/sucursale judeţene/de sector.
Preşedintele AGIRo speră că nu va fi nevoit ia această decizie extremă şi are ferma convingere că Domnul Ministru Funeriu va face cuvenitele modificări ale proiectului de ordin şi că nu îşi va lega numele de un document care să nu fie pe deplin drept, corect şi inatacabil.
  Viorel Dolha 
Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România