De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


joi, 26 februarie 2009

Ce credeţi, ăştia sunt sănătoşi la cap?

Cadrele didactice ar putea să nu mai primească cei 100 de euro de care beneficiau anual pentru achiziţionarea materialelor didactice, decât dacă au vârsta sub 35 de ani, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de NewsIn.
Sumele prevăzute pentru cumpărarea de cărţi şi programe educaţionale s-au dat profesorilor indiferent de vârstă din septembrie 2007. Guvernul ar putea decide dacă va adopta sau nu această nouă ordonanţă.
În nota de fundamentare a Ordonanţei, se precizează că prevederile acesteia urmează să fie discutate cu partenerii sociali, în cadrul Comisiilor pentru dialog social, constituite la nivelul fiecărui minister, urmând ca "eventualele concluzii şi propuneri" să fie trimise Ministerului Muncii în termen de cinci zile, pentru a fi avute în vedere la finalizarea actului normativ. 

Adoptarea ordonanţei ar afecta şi editurile de carte şcolară, spun reprezentanţii acestora. Ei atrag atenţia atât asupra discriminărilor, cât şi asupra faptului că subvenţia pentru cărţi este necesară pentru dezvoltarea pieţei de specialitate. "Pe de o parte nu înţeleg de ce profesorii de peste 35 de ani nu ar avea nevoie să se pregătească şi să se informeze, pe de altă parte nu ştiu cum îşi închipuie guvernul că vom mai scoate cărţi noi în domeniul educaţional, dacă noi nu le vindem nici pe cele din librării şi depozite", spune preşedintele executiv al Uniunii Editorilor din România, Claudiu Istrate. 

În România sunt peste 105.000 de profesori cu vârste sub 35 de ani, ceea ce înseamnă aproximativ jumătate din totalul cadrelor didactice.