De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


miercuri, 6 mai 2009

Bun, şi-acum noi ce facem?


Cele patru federaţii sindicale reprezentative din învăţământ au hotărât azi suspendarea grevei programate pentru perioada tezelor unice şi semnarea unui acord cu Guvernul, cuprinzând o serie de angajamente pe care puterea executivă urmează să le pună în practică. 
Liderii sindicali au anunţat că, în acest moment, conflictul de muncă este suspendat.
Acum se ridică întrebarea: care conflict de muncă, pentru că eu am impresia că vorbim despre două.
Unul legat de contractul colectiv de muncă unic la nivel de ramură învăţământ şi unul legat de revendicările pentru care fusese programată greva?
De precizat că negocierea contractului colectiv de muncă s-a blocat din cauza unei serii de divergenţe (altele decât cele pentru care fusese programată greva), fapt pentru care M.E.C.I. a fost notificat în legătură cu existenţa premiselor declanşării unui conflict de muncă. Ori, în situaţia în care M.E.C.I. nu a răspuns la toate revendicările formulate sau, deşi a răspuns, sindicatele nu sunt de acord cu punctul de vedere precizat, conflictul de interese se consideră declanşat.
Prin urmare, mai există sau nu conflict de muncă în sistemul de învăţământ? Strict juridic vorbind, da, conflictul de muncă se consideră declanşat. 
Deci, ce conflict de muncă s-a suspendat astăzi, în condiţiile în care revendicările de la negocierea contractului colectiv nu au fost acceptate?