De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


miercuri, 22 iulie 2009

BĂSE, NU TE MAI VOTEZ!

Uite-aşa, de pe un laptop împrumutat, stând într-o rână şi inspirat un pic de un nou analgezic intramuscular (Doamne, al câtelea?), nu mă pot abţine să nu comentez atacul jalnic al domnului preşedinte Băsescu la adresa sindicatelor din învăţământ în legătura cu scandalul Spiru Haret.
Cum se opun sindicatele din învăţământ modernizării învăţământului? Domnul Băsescu n-a oferit argumente în acest sens, aşa că nu l-aş putea contrazice. Băse lansează, ca de obicei, un fel de petarde axiomatice. Dacă nu eşti atent, pare că tot ceea ce spune domnia sa este de domeniul evidenţei, de necontestat. Afirmaţiile suna sec şi răspicat, ca nişte comenzi marinăreşti.
Nu ştiu ce calcul politic şi-a făcut Preşedintele. Poate declaraţia asta vine să distraga atenţia de la noul scandal ce se profilează in legatură cu cheltuielile de la Ministerul Turismului, poate vine să adune cele câteva sute de mii de voturi ale studentilor de la Spiru. Nu ştiu. Sunt însă convins că, lovind din nou în sindicatele din învăţământ, Băse pierde masiv voturile salariaţilor din învăţământul de stat. E vorba despre vreo 400.000 de ştampile ce ar putea ajunge pe pătrăţelul de lângă cel rezervat pe buletinul de vot lui Traian Băsescu. Şi mai vine din nevoia bolnavă a domniei sale de a găsi vinovaţi oriunde altundeva, numai în preajma sa nu. Băse e la fel de vinovat, ca orice alt politician postdecembrist, pentru orice eşec politic sau administrativ al ţării ăsteia. Mie mi se pare că mult lăudatul "animalul politic" din fruntea statului dă dovadă în mod constantant de o lamentabilă laşitate. Precipitat ca o păsărică la ieşirea din supermarket, prezidentul acuză tot timpul cu deştul arătător, după ce şi l-a supt toată noaptea la Cotroceni, identificând vinovaţi. Sau tâmpiţi, nu? Ei, uite-aşa, tâmpiţel format de învăţământul românesc, aşezat într-o rână, anunţ că M-AM SĂTURAT! GATA, BĂSE, NU TE MAI VOTEZ!
Ca mine, alte câteva sute de mii, să fii sigur. Şi singur!