De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


miercuri, 14 aprilie 2010

Decizie şocantă a Curţii Constituţionale

Curtea Constituţională pune la grea încercare principiile statului de drept şi statutul României, de ţară membră a Uniunii Europene.
Potrivit Antena 3, Curtea Constituţională a decis că ordonanţa de urgenţă a Guvernului Boc, prin care plata drepturilor băneşti obţiunte de bugetari prin hotărâri judecătoreşti va fi amânată şi eşalonată, este constituţională. Este şi cazul hotărârilor judecătoreşti obţinute de salariaţii din învăţământ pentru aplicarea legii de majorare a salariilor cu 34%.
Potrivit Avocatului Poporului, Ioan Muraru, ordonanţa de urgenţă reprezină o încălcare gravă a Constituţiei. "În sistemul constituţional de la noi, o hotărâre judecătorească poate fi anulată doar de o altă instanţă judecătorească, iar Guvernul, prin această ordonanţă prin care reeşalonează această datorie către salariaţi, vrea să eludeze hotărârile judecătoreşti", a arătat Ioan Muraru adăugând că această ordonanţă e urgenţă trebuia să lipsească pentru că este "un exces al guvernului". Actul normativ suspendă pentru acest an plata tuturor sumelor stabilite în anul 2010 şi decide să fie acordate în trei tranşe, respectiv 34% din valoarea titlului executoriu în 2011, 33% în 2012 şi 33% în 2013.
Şase dintre cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale au decis, totuşi, că această ordonanţă este constituţională, având în vedere situaţia de criză.
Este o decizie cel puţin surprinzătoare pentru justiţia unei ţări care se pretinde stat de drept.
În ceea ce mă priveşte, mă declar absolut şocat şi fără replică.