De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


vineri, 25 iunie 2010

Neconstituţionale, dar... !

Din păcate, decizia Curţii Constituţionale mă dezamageşte într-o oarecare măsura, pentru că aceleaşi principii de drept care ar fi trebuit sa stea la baza declarării ca neconstituţionale a prevederilor privind micşorarea pensiilor, ar fi trebuit avute în vedere şi în privinţa reducerii salariilor. Cu alte cuvinte, nu era normal ca cele două situaţii să fie tratate cu măsuri diferite. Argumentele de ordin juridic şi constituţional, facute publice de unul dintre judecători, domnul Ioan Predescu, în justificarea decizie, par discutabile. Mă tem ca motivarea deciziei va demonstra acest lucru. Tocmai de aceea o aştept cu nerăbdare.
La prima vedere, există o notă de fariseism în decizia Curţii. Şi cred că, dacă pensiile de serviciu n-ar fi fost puse în pericol, şansele ca legile să treacă ar fi fost mai mari.
Să aşteptăm motivarea pentru a vedea şi celelalte argumente.

Curtea Constituţională a decis că articolul care prevede reducerea tuturor pensiilor cu 15% este neconstituţional, la fel şi articolul care prevede recalcularea pensiilor de serviciu ale magistraţilor, în schimb reducerea salariilor bugetarilor cu 25% este constituţională.


Articolele declarate neconstutuţionale:

Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar 


Art. 9
(1) Incepand cu drepturile lunii iunie 2010, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata precum si indemnizatia de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul 1 se diminueaza cu 15 %.
(2) La determinarea cuantumului brut al pensiilor precum si a indemnizatiei de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul 1, ce vor fi stabilite sau acordate incepand cu data de intrarii in vigoare a prezente legi, valoarea punctului de pensie utilizata este de 622,9 lei.




Legea privind stbilirea unor masuri in domeniul pensiilor


Art 1
Pe baza intrării în vigoare a prezentei legi, următoarele categorii de pensii stabilite pe baza legislaţiei anterioare, devin pensii în sensul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările anterioare:


lit. c) pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi la Curtea Constituţională.