De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


Abonează-te la sinvlex și pe Facebook !

marți, 17 noiembrie 2009

Nota M.E.C.I. nr. 78103/ 16.11.2009 încalcă legea


Nota M.E.C.I. nr. 78103 din data de 16.11.2009 încalcă tocmai Legea nr. 329/2009.  

Impunerea de zile libere fără plată pentru salariaţii din învăţământ, timp de 8 zile în luna decembrie, contravine prevederilor art.10, alin (4) din Legea nr.329/2009, care precizează că într-o lună nu pot fi acordate mai mult de 4 zile libere fără plată.  
De asemenea, M.E.C.I. se substituie directorilor unităţilor de învăţământ şi consiliilor de administraţie, stabilind arbitrar modalitatea de acordare a zilelor libere fără plată, în condiţiile în care legea stabileşte că această decizie aprţine conducătorilor unităţilor.  

Vezi aici art. 10 din Legea nr. 329/2009
 

 

9 comentarii:

Anonim spunea...

Daca M.E.C.I.-ul incalca legea, de ce I.S.J.-ul face la fel?

Emilian Avrămescu spunea...

Pentru ca la ISJ-uri decid niste slugi politice, ca si la MECI, de altfel.

Tmanuela spunea...

Domnule jurist daca eu ca salariat nu sunt de acord cu zilele astea libere ce se întâmplă? Cine îmi oprește banii de pe ștatul de plată? Nu se înclacă oare Codul Muncii? Noi ce facem, stăm degeaba? Doar ne supunem?

Anonim spunea...

...daca cititi cu atentie in alineatul de dupa pct.c din nota MECI se precizeaza ca reducerea cheltuielilor de personal cu 15,5% se va face lunar - din drepturile aferente lunilor noiembrie si decembrie - doar zilele libere sunt acordate toate pe perioada vacantei....

Anonim spunea...

Cred cu tarie ca nu vom fi atat de penibili incat sa acceptam sa nu fim platiti, dar sa muncim.Nu primesc bani, dar sa stau macar acasa. Daca vom tolera o astfel de situatie la ce bun intrebarea prea des rostita: ce face sindicatul pentru noi? Dar noi pentru ...noi?

Anonim spunea...

Asa cum am fi putut sa le dam o palma guvernantilor in perioada Bacalaureatului, dar nu am facut-o, asa cum am fi putut sa le aratam determinarea noastra in perioada grevei de o zi, dar nu am facut-o, ma rog, nu toti, asa am putea sa ii zdruncinam in perioada alegerilor prin neparticiparea la organizarea activitatilor sectiilor de votare.O vom face oare? Sau vor apare iarasi cozile de topor care apoi vor urla ca din gura de sarpe ca asa nu se mai poate? Va invit la solidaritate si la demnitate umana si profesionala.

Emilian Avrămescu spunea...

Va inteleg tuturor nemultumirea. Din pacate, acest blog, fiind unul personal,neoficial, deci fara legatura cu sindicatul, nu poate raspunde intrebarilor adresate sindicatului/sindicatelor. Si nici eu nu ma pot pronunta pe acest blog in numele sindicatului. Eu pot formula doar opinii personale, de ordin profesional. Problema aplicarii Legii 329 in invatamant este extrem de delicata. Este cert ca masurile de reducere cu 15% a cheltuielilor trebuie aplicate. Marea probleme este: "cum"? Este invatamantul un serviciu public in intelesul L. 329?

Anonim spunea...

Stimate domn,
Ati avut o postare interesanta pe forumul educational SEI (de altfel un copy/paste al unui referat de pe RegieLive.ro) legat de serviciile publice. Confuzia pe care faceti, inadmisibila pentru un jurist) este aceea ca in alin. 4 al art. 10 din Legea 329/2009 se face referire la serviciile de interes public....care sunt cu totul altceva.
Cu mult respect
Un coleg

Emilian Avrămescu spunea...

Stimate coleg anonim,
Stiti la fel de bine ca si mine (sau ar trebui sa stiti) ca intre notiunea de "serviciu public" si notiunea de "serviciu de interes public" exista o stransa lagatura de natura "gen proxim" -"diferenta specifica". Exista autori care sustin ca prin serviciul public se intelege activitatea organizata sau desfasurata de o autoritate a administratiei publice pentru a satisface nevoi sociale de interes public. Nu sunt un specialist in drept administrativ, asa ca este posibil sa gresesc. Intr-adevar, L. 329/2009 face referire la serviciile de inters public.