De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


Abonează-te la sinvlex și pe Facebook !

joi, 17 octombrie 2013

Învăţătorii/profesorii pentru învăţământul primar au dreptul la plata orelor de educaţie fizică efectuate în plus faţă de norma didactică

Într-o speţă dedusă judecăţii, Tribunalul Constanţa a stabilit miercuri, 16.10.2013, că unitatea de învăţământ este obligată să plătească învăţătorilor/institutorilor/profesorilor pentru învăţământul primar orele de educaţie fizică efectuate în plus faţă de norma didactică de predare, în situaţia în care predarea acestor ore nu este asigurată de profesori cu studii superioare de specialitate
Precizăm că, potrivit art. 263 (7) din Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale, în învăţământul primar, orele de educaţie fizică prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate.
Astfel, predarea orelor de educaţie fizică este exclusă din cadrul activităţilor didactice de predare pe care trebuie să le efectueze în mod obligatoriu profesorii pentru învăţământul primar (învăţătorii/institutorii). Aceasta nu reprezintă o diminuare a timpului de muncă  de 8 ore/zi, respectiv 40 de ore/săptămână, întrucât activitatea profesorilor pentru învăţământul primar se completează, în mod corespunzător, cu alte activităţi dintre cele prevăzute  -  evaluare, pregătire metodico-ştiinţifică, activităţi de educaţie, complementare procesului de învăţământ etc.
În conformitate cu  art. 15(3)  din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate – Învăţământ Preuniversitar,  orele de educaţie fízică predate de învăţători, institutori şi profesori pentru învăţământ primar, care nu sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate, pot fi remunerate în sistem de plata cu ora, ca personal necalificat.

        În concluzie, faţă de dispoziţile legale arătate:
  • orele de educaţie fizică nu pot fi incluse în norma didactică de predare a învăţătorilor/institutorilor/profesorilor pentru învăţământul primar;
  • orele de educaţie fizică prestate astfel peste norma didactică trebuie remunerate în regim de plată cu ora ( personal necalificat)

Addenda

Şi anterior intrării în vigoare a Legii nr. 1/2011, chiar şi în contextul normelor permisive cuprinse în Legea nr. 128/1997 (aşa cum aceasta a fost modificată prin Legea nr. 149/2007), opinia Ministerului Educaţiei, transpusă şi în practică, a fost aceea că orele de educaţie fizică nu pot fi incluse în norma didactică a învăţătorilor şi, ca atare, efectuarea acestora urmează a fi remunerate în plata cu ora.
Astfel, potrivit Adresei nr. 35254/2007 a Ministerului educaţiei, Cercetării şi Tineretului, învăţătorii rămân încadraţi pe post pentru fiecare clasă din învăţământul primar sau pentru clase simultane din cadrul acestuia, unde nu se pot constitui clase separate, în conformitate cu art. 43 lit b) din Legea nr. 128/1997 privin Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare, având obligaţia de predare a disciplinelor prevăzute în planurile cadru de învăţământ în vigoare pentru fiecare clasă din învăţământul primar, indiferent de numărul de ore care le revin, cu excepţia disciplinelor care trebuie predate de profesori cu studii superioare de specialitate la învăţământul primar: religie, limbă modernă şi educaţie fizică.
11 comentarii:

Adi Molnar spunea...

Acest lucru este valabil si in invatamantul special?

Anonim spunea...

Surprinzator si totusi just! Cu atat mai mult cu cat nu ai professor titular si nici minima baza materiala (spatiu amenajat, mijloace de invatamant s.a.), desi norma didactica a invatatorului e de 16 / 18 ore creezi norme / catedre fara viabilitate

Anonim spunea...

Invatatorii, absolventi de scoala normala ,liceu pedagogic au facut metodica predarii educatiei fizice ,au desfasurat practica pedagogica in cadrul careia au sustinut lectii de educatie fizica.De ce sa fie platiti ca necalificati?...pentru ca n-au facut facultatea la...fara frecventa sau la...distanta????

Anonim spunea...

Orele de educație fizica intra la plata cu ora. Se va plăti calificat. Nu te impacienta cu liceul tau pedagogic.

Miki spunea...

Profesorii pentru invatamantul primar, unii dintre ei, au LICEU PEDAGOGIC + FACULTATEA DE STIINTE ALE EDUCATIEI, specialitatea PEDAGOGIA INVATAMANTULUI PRIMAR SI PRESCOLAR, ambele la cursuri de zi. Pentru ce atatea studii daca superiorii nostri nu le iau in calcul???? Am facut metodica educatiei fizice atat in liceu cat si in facultate, practica, examene, emotii..... Un profesor de sport, cu Spiru Haret facut la FF si cu practica (ne)facuta ce poate sa faca mai mult decat mine?
De ce sa fim platiti la post si nu la numar de ore. De ce sa nu beneficiem de norma de 16 ore daca avem peste 25 ani vechime, ba chiar peste 35 ani.

Maria spunea...

De acord cu colegii: ai facut educatie fizica in liceu si/sau facultate, deci trebuie sa fii platit calificat! O intrebare pentru cei care nu inteleg: daca sunt obligata sa fac educatia fizica pentru ca-mi intra in catedra voi fi platita calificata, dar daca cele doua ore imi sunt suplimentare sunt necalificata?

Rodica 34 spunea...

20 de ani am fost calificati atunci cand invatatorul facea si orele de educatie fizica,Acum prefer sa nu fac aceste ore decat sa fiu umilita cu acest "minunat" cuvant NECALIFICAT

Anonim spunea...

Dar in invatamantul prescolar,facem parte din ce catagorie?

Anonim spunea...

Si daca toate disciplinele vor fi predate de catre profesori calificați, cu cate ore vor rasmane invatatorii. Teoretic norma de predare la catedra a unui invatator este de 20 de ore. De cand s-au scos orele de educatie fizica si religie si s-au introdus orele de limbi moderne, invatatorii au ramas cu 15 ore pentru ca fiecare merge pe numarul minim de ore.

Anonim spunea...

daca sunt invatator,si am si educatie fizica si sport la clasa mea nu pot preda ca nu am stiut cand s-au depus dosareie pentru plata cu ora este corect?

Anonim spunea...

"Ca la noi la nimenea"

daca sunt invatator,si am si educatie fizica si sport la clasa mea nu pot preda ca nu am stiut cand s-au depus dosareie pentru plata cu ora este corect?