De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


joi, 2 septembrie 2010

Încă un ordin care încalcă legea

Ministerul a emis un ordin care încalcă dreptul recunoscut de lege liderilor de sindicat degrevaţi de a preda, maximum 4 ore pe săptămână, la plata cu ora.
Potrivit art. 51(11) din Legea nr. 128/1997, liderii sindicatelor din invatamant cu drept de rezervare a catedrei, pot fi remunerati prin plata cu ora pentru efectuarea a maximum 4 ore saptamanal.
Prin Ordinul 405/31.08.2010 acest drept este anulat, deşi, întotdeauna un ordin se emite în aplicarea legii, ca act normativ cu forţă juridică superioară. Un simplu ordin nu poate adauga la lege şi, în niciun caz, nu o poate modifica. 
Prin acest ordin, sunt exceptaţi liderii de sindicat degrevaţi înscrişi la examenele pentru obţinerea gradelor didactice II şi I. Cel puţin teoretic, această excepţie produce însă o discriminare a celor care sunt lideri de sindicat degrevaţi şi sunt înscrişi la examenul pentru obţinerea definitivatului. 
Deci, oricum l-am privi,  Ordinul 405/31.08.2010 tot pe lângă lege dă.
Nu pun în discuţie moralitatea sau oportunitatea unei asemenea măsuri. Mă interează doar principiul în sine, acela al respectării legii, principiu care a fost încălcat. Ordinul 405/31.08.2010 reprezintă un precedent periculos, care naşte multe semne de întrebare.