De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


Abonează-te la sinvlex și pe Facebook !

joi, 12 septembrie 2013

C.C.M Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar


Cuprinde prevederi aplicabile salariaţilor din învăţământul preuniversitar privind:
  • TIMPUL DE MUNCĂ ŞI TIMPUL DE ODIHNĂ
  • SALARIZAREA ŞI ALTE DREPTURI SALARIALE
  • SĂNĂTATEA ŞI SECURITATEA ÎN MUNCĂ
  • CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCĂ  
  • FORMAREA PROFESIONALĂ  
  • ALTE  PREVEDERI ÎN LEGĂTURĂ CU DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE 

     

5 comentarii:

Mihai-Bogdan IOSIPESCU spunea...

În privinţa plăţii orelor de educaţie fizică la ciclul primar, am înţeles că MEN şi ISJ nu au de gând să respecte LEN şi CCMUNSAIP nici în acest an şcolar.
La consfătuirea cu profesorii pt. învăţământul primar de la Mangalia, d-na insp. Anghelescu, fiind întrebată despre plata orelor de ed. fizică, şi-a început răspunsul prin a afirma că, dacă nu ar fi fost acel articol în LEN, astăzi nu am mai fi avut despre ce discuta. (Despre CCMUNSAIP nu a amintit nimic.) Apoi ne-a explicat cum ministerul taie normele solicitate de inspectorate, iar acestea din urmă le taie pe cele cerute de directorii de unităţi. D-na insp. ne-a mai dat de înţeles că acel articol a fost introdus conjunctural în lege, spunând că atunci când s-a elaborat LEN, erau mulţi profesori de ed. fizică ce nu aveau catedre. În cele din urmă, d-na insp. a concluzionat că oricum profesorii pt. învăţământul primar au fost pregătiţi să predea şi ed. fizică, iar orele cu pricina intră în norma noastră didactică.
Consider lipsite de temei juridic afirmaţiile d-nei inspector, iar eu, ca lider sindical la Şcoala Limanu, nu am de gând să accept şi anul acesta încălcarea drepturilor noastre. Ştiu că problema aceasta există în multe şcoli din judeţ, aşa că ar trebui să facem ceva în sensul acesta şi să adoptăm o poziţie comună, eventual la Conferinţa Judeţeană a Liderilor. Dacă e cazul, recurgem din nou la justiţie (pentru a câta oară?...), ţinând cont de faptul că, în lipsa profesorului de specialitate, profesorii pt. învăţământul primar trebuie să fie plătiţi (ca necalificaţi) pentru orele de ed. fizică. Anul trecut nu am primit nimic.
Ce e de făcut?

Emilian Avrămescu spunea...

În urma semnalelor primite din unele unităţi de învăţământ privind trecerea orelor de educaţie fizică de la ciclul primar în norma de predare a învăţătorilor / institutorilor / profesorilor învăţământ primar S.L.S.I.P. a înaintat Inspectoratului Școlar Judeţean Constanţa şi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ următoarea adresă: http://sinv.ro/?p=1157

Anonim spunea...

Destul de ciudat contractul acesta...
de exemplu: 'copiii personalului din invatmant beneficiaza de prioritate si gratuitate la cazare in camine'

De ce nu se respecta de catre facultati?...potrivit Codului d edialig social "contractul" prodeuce efecte pentru intreg sistemul

Anonim spunea...

Buna seara!
As dori, va rog, parerea dv. avizata cu privire la repartizarea orelor de predare a cadrelor didactice. Exista niste criterii de care trebuie sa tina cont profesorul care intocmeste orarul? De exemplu, daca fac naveta la 100 km dus-intors si am probleme de sanatate cu inima si tensiunea, e posibil sa am ore de la 07.30 dimineata? Rog o sursa legala, daca se poate cu art. Cum as putea sa rezolv aceasta situatie, deoarece imi este imposibil sa ajung la acea ora la scoala, este peste vointa mea. Sunt atatea cadre didactice din oras si nu au ore atat de matinale. Multumesc!

Emilian Avrămescu spunea...

Contractul Colectiv de Muncă Unic la nivel de Sector de Activitate Învăţământ:

Art. 18 (1) În funcţie de condiţii, în unităţile şi instituţiile prevăzute în Anexa nr. 4, comisiile paritare de la nivelul acestora convin asupra unui program flexibil de lucru, precum şi asupra modalităţilor concrete de aplicare a acestuia.
(2) Orele de începere şi de terminare a programului de lucru se stabilesc prin regulamentul intern al fiecărei unităţi/instituţii de învăţământ prevăzute în Anexa nr. 4 la prezentul contract colectiv de muncă.
(3) Stabilirea programului flexibil de lucru nu afectează drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(4) În situaţii temeinic motivate, dovedite cu documente justificative, salariații au dreptul de a beneficia de derogări de la programul de lucru stabilit.