De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


Abonează-te la sinvlex și pe Facebook !

joi, 20 octombrie 2011

Decontarea cheltuielilor pe mijloacele de transport, din nou în actualitate.

În ultma perioadă sosesc tot mai multe întrebări despre decontarea cheltuielilor pe mijloacele de transport în comun, din localitatea de reşedinţă la locul de muncă şi de la locul de muncă în localitatea de reşedinţă, pentru personalul didactic. 
AMĂNUTE, SFATURI ŞI FORMULARE MENITE SĂ VĂ AJUTE ÎN OBŢINEREA ACESTUI DREPT (chiar pe calea instanţei de judecată, dacă va fi nevoie), GĂSIŢI: AICI
De reţinut că implicarea directorului şi a consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ sunt esenţiale.

Un comentariu:

Mario spunea...

a.Legea nr 1/2011 si Instructiunea nr. 2 se refera la doua persoane care:
1.sunt cadre didactice;
2.nu au locuinta in localitatea in care au postul;
Pentru a le compensa situatia locativa ce genereaza mari diferente de venituri intre cadrele care au locuinta si cadrele care nu au locuinta legiutorul a stabilit:
1.acordarea unei locuinte corespunzatoare
2. decontarea cheltuielilor de transport(abonament+benzina).Pentru institutiile precizate in Instructiunea nr.2 acesta inseamna,daca ne referim la un cadru didactic ce se afla la 150 de km(dus-intors),urmatoarele cheltuieli:
a. 400 de lei,asigurarea unei locuinte corespunzatoare;
b.700 de lei decontarea abonamentului daca se poate face naveta cu 'transportul in comun';
c.1400 de lei daca se efectueaza naveta cu "masina personala"
Pentru 10 luni avem urmataorele sume:
a.4000-asigurarea unei locuinte
b.7000-autobuzul
c 14000-masina personala

Legea nr1/2011 stabileste in art. 3(sper sa nu ma insel) despre gestionarea eficeinta a resurselor,iar Legea Curtii de Conturi vorbeste si despre economicitatea utilizarii resurselor financiare. Asta inseamna ca "asigurarea unei locuinte corespunzatoare de catre institutiile care trebuie sa duca la indeplinirea Instructiunii nr 2 este:
a. OBLIGATORIE pentru ca este mai eficient/"economic" sa cheltuiesti 400 de lei decat 700 sau 1400,potivit celor doua legi.
b.OBLIGATORIE pentru ca decontarea navetei in suma de 1400 de lei nu este optionala pentru autoritate.Tratamentul autoritatilor satului in acesta situatie pin care NU se acorda o locuinta corespunzatoare nu are sustinere OBIECTIVA daca se invoca lipsa fondurilor pentru ca 1400 de lei nu este mai mare decat 400 de lei decat in logica banala a autoritatilor pentru ca diferentiaza nejuistificat doua persoane care:
1. sunt cadre didactice
b. nu au locuinta in localitatea in care au postul .IGNORAREA cadrelor didactice care nu au asigurata o locuinta corespunzatoare si nici nu pot efectua naveta inseamna incalcarea mai multor legii:
a.1/2011 pentru ca salariul cadrlor didactice nu-i sursa de finantare complemnatara a invatamantului
b.gestioneaza ineficient resursele publice
c.nu este clara sau temeinic motivata in sesnul 'legii privind tehnica legislativa",oferind autoritatilor posibilitate sa trateze diferit 2 persoane aflate in aceeasi situatie juridica.
d.jurisprudenta CEDO care a stabilit clar ca tratamentul inegal intre persoane aflate in situatii comparabile este justificat de masuri obiective
c.art 16.1 din Constitutie pentru ca un cadru didactic care are asigurata de catre autoritati locale o locuinta nu este egal in fata Ministerului cu un alt cadru didactic care NU are asigurata o locuinta corespunzatoare.Cine sa ne ajute?Avocatul Poporului spune ca 'e o chestie cauzata de descentralizare si ca ne putem adresa instantei de contencios"