De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


luni, 23 aprilie 2012

Este necesară abrogarea ordonanţei de urgenţă care eşalonează plata drepturilor salariale obţinute prin hotărâri judecătoreşti

Concluzia s-a desprins în urma audierii publice intitulate Statul de drept se dă în rate? Evenimentul s-a desfăşurat în data de 21 martie 2012, la   Bucureşti şi a fost iniţiat şi organizat de Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, Liga Consilierilor Juridici din Judeţul Constanţa, CENTRAS Constanţa, Asociaţia Educatoarelor şi Institutorilor din Grădiniţele Constănţene, în parteneriat cu Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, cu sprijinul şi consultanţa tehnică a Academiei de Advocacy din Timişoara. Proiectul a fost adus la cunoştinţa opiniei publice prin diseminarea unei documentaţii cuprinzând o chemare la acţiune, motivaţia acestui demers, bibliografia, procedura de desfăşurare a audierii, îndrumarul de elaborare a unei depoziţii, regulamentul de desfăşurare şi agenda evenimentului de audiere publică.
Conform metodologiei audierii publice, persoanele/ instituţiile interesate în a-şi exprima opiniile au formulat în scris punctele de vedere sau alte soluţii decât cele propuse de iniţiatori sub forma unor depoziţii. S-au colectat 24 de depoziţii scrise din care 14 au fost prezentate verbal în faţa publicului prezent la audiere. Depoziţiile au avut ca autori salariaţi din învăţământ, sănătate, administraţie publică, cadre didactice universitare, reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale judeţene şi naţionale, reprezentanţi ai mediului politic (deputaţi PSD, PNL), reprezentanţi ai societăţii civile (avocaţi, asociaţii patronale).

În urma analizei opiniilor formulate în cadrul depoziţiilor depuse la Comisia de iniţiere şi a celor susţinute verbal, precum şi a documentaţiei care a stat la baza fundamentării motivaţiei de a organiza o consultare publică a părţilor interesate, se pot desprinde câteva idei sintetice cuprinse în cele ce urmează: