De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


Abonează-te la sinvlex și pe Facebook !

vineri, 31 august 2012

Aceeași ordonanță cu altă pălărie. Alt guvern, alt stat de drept

După ce, în opoziție fiind, a criticat vehement amânarea până în 2016 a executării hotărârilor judecătorești obținute de bugetari până în 2011, Guvernul Ponta aplică aceeași măsură și pentru sentințele devenite executorii în anul 2012, care "scăpau" eșalonării impuse de Guvernul Boc. 
Astfel, prin art. 14 al Ordonanţa guvernului nr. 17/2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 611/24.08.2012, se stabilește că: (1)Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, plata neefectuată a sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti reprezentând drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2012, se va realiza în aceleaşi condiţii cu cele prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, aprobată cu modificări prin Legea nr. 230/2011, ale cărei dispoziţii se aplică în mod corespunzător. (2)Plata sumelor prevăzute la alin. (1) se va efectua din sumele aprobate la titlul "Cheltuieli de personal".

Măsura, de altfel revoltătoare, este, în mod evident, neconstituționlă și în contradicție normele europene - se depășesc exigenţele de rezonabilitate pe care le reclamă garanţiile instituite prin Constituţia României dar, mai ales, prin art. 6 din Convenţia europeană a drepturilor omului şi art. 1 din Primul protocol adiţional.

Mai multe argumente AICI