De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


Abonează-te la sinvlex și pe Facebook !

joi, 17 iulie 2014

Modificările legii educaţiei: forme fără fond. Semnează petiţia !Recent, Guvernul Ponta a emis  Ordonanta de Urgenta nr. 49/2014, cu dedicatie pentru ministrii Remus Pricopie si Mihnea Costoiu, prin care invatamantul romanesc este mutilat si aruncat in haos. Aceasta a fost emisa special in vacanta parlamentara pentru a nu genera o dezbatere consistenta privind aceste modificari.

Multe dintre cele 97 de prevederi schimbate ale legii contravin Constitutiei, intrucat afecteaza drepturi garantate de Legea fundamentala, cum este dreptul la educatie, fara consultarea celor vizati direct de aceste schimbari.

Cele mai importante modificari:
  • Politizarea invatamantului. Se deschide calea cumularii functiilor de rector cu cele de senator, deputat, ministru, ceea ce ar duce la o si mai puternica politizare a invatamantului superior romanesc, cu riscul compromiterii autonomiei universitare.
  • Neadaptarea curiculei scolare la realitatile sociale. Noua Lege a Educatiei nu raspunde nevoilor pietei muncii si nu incurajeaza performanta. Dimpotriva, cei care ies de pe bancile scolii nu sunt pregatiti pentru cerintele actuale ale angajatorilor.
  • Absenta oricaror masuri de stimulare a cadrelor didactice din mediul rural. In continuare, se mentin discrepantele dintre invatamantul rural si cel urban, cu efecte vizibile asupra dezvoltarii educationale a copiilor.
  • Functiile de conducere din invatamantul superior (rector, prorector, decan, prodecan, director de departament) nu sunt considerate functii publice de autoritate.
  • Rectori pe viata. Teoretic,o persoana nu poate ocupa functia de rector pentru mai mult de doua mandate succesive, complete. „Smecheria” Ordonantei este ca de acum rectorii se pot retrage inainte de incheierea mandatului si pot participa la alegeri pentru un nou mandat. Principalii beneficiari, Mihnea Costoiu si Remus Pricopie care si-au facut singuri Lege, respectiv „Lege cu dedicatie pentru ministri PSD”.

Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, ezita in privinta atacarii O.U.G. la Curtea Constituționala: "Inca nu am luat o decizie, dar analizez foarte serios problema (...) am cerut opinie din partea Consiliului Rectorilor, consult mediul universitar si preuniversitar sa vedem ce zic si specialistii din domeniu". 
Semnează petiţia !