De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


vineri, 26 septembrie 2008

Precizări utile privind definitivatul şi gradele didactice

Scot de la naftalină o reglementare mai veche, cunoscută foarte puţin chiar şi la nivelul unor inspectorate şcolare - inspectori responsabili cu dezvoltarea profesională, inspectori de specialitate etc. Sper să le fie utilă tuturor celor interesaţi.

ORDIN nr. 3905 din 10 mai 2006 pentru aplicarea art. 34-37 şi 44 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare

În baza prevederilor art. 141 lit. o) şi ale art. 160 din Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 34-37 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 223/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul educaţiei şi cercetării emite prezentul ordin.
Art. 1
Definitivarea în învăţământ şi examenele pentru gradele didactice II şi I se susţin potrivit prevederilor art. 34-37 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 2
Personalul didactic căruia i s-a desfăcut contractul individual de muncă, ca urmare a neobţinerii definitivării în învăţământ în termenul prevăzut de lege, după titularizare este obligat să efectueze un nou stagiu de 2 ani, conform art. 34 alin. (1) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, pentru a participa la examenul de acordare a definitivării în învăţământ.
Art. 3
Personalul didactic, încadrat pe o perioadă determinată, care nu a obţinut definitivarea în învăţământ în termenul prevăzut de lege, după titularizare este obligat să efectueze un nou stagiu de 2 ani, conform art. 34 alin. (1) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, pentru a participa la examenul de acordare a definitivării în învăţământ.
Art. 4
Examenele pentru acordarea definitivării în învăţământ şi a gradelor didactice II şi I se susţin la una dintre specializările de pe diplomă/diplome sau la specializarea pe care cadrul didactic o poate preda conform Centralizatorului privind disciplinele de învăţământ, domeniile şi specializările, precum şi probele de concurs, valabil pentru încadrarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar, aprobat anual prin ordin al ministrului.
Art. 5
Se aprobă desfăşurarea, în ordinea de mai jos, a următoarelor acţiuni, în vederea utilizării corespunzătoare a resurselor bugetare aprobate în scopul perfecţionării:
a)utilizarea resurselor bugetare alocate pentru examenele de definitivare în învăţământ şi pentru acordarea gradelor didactice II şi I;
b)în cazul în care din totalul sumelor alocate pentru activităţile prevăzute la lit. a) rămân fonduri neutilizate, acestea se alocă pentru perfecţionarea periodică a cadrelor didactice, o dată la cinci ani, şi pentru alte acţiuni de formare şi perfecţionare aprobate de minister.
Art. 6
(1)În funcţie de suma pe care o are la dispoziţie pentru perfecţionare, inspectoratul şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti stabileşte anual numărul personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control care urmează să parcurgă cursurile de perfecţionare.
(2)Bugetul alocat pentru perfecţionare nu poate fi depăşit.
Art. 7
Direcţia generală managementul resurselor umane, Direcţia generală învăţământ superior, Direcţia generală buget-finanţe, patrimoniu şi investiţii, inspectoratele şcolare şi unităţile/instituţiile de învăţământ vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 8
La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5.538/2004 privind punerea în executare a prevederilor Legii nr. 354/2004 pentru modificarea şi completarea Legii învăţământului nr. 84/1995 şi ale Legii nr. 349/2004 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, în legătură cu formarea şi perfecţionarea cadrelor didactice.
Art. 9
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 469 din data de 31 mai 2006