De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


joi, 25 septembrie 2008

Cum risca unii directori să răspundă penal

În materia conflictelor de drepturi, hotărârile pronunţate în fond sunt definitive şi executorii de drept


Încă suntem informaţi că, la nivelul multor unităţi de învăţământ din ţară, precum şi la nivelul unor centre de execuţie bugetară, nu se refuză punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti obţinute de sindicate în vederea acordării anumitor drepturi conferite de lege salariaţilor.
Conducerile unităţilor de învăţământ împotriva cărora sindicatele au obţinut sentinţe civile pronunţate de tribunalul ar trebui să ştie că, în conformitate cu art. 289 din Codul muncii, în materia conflictelor de drepturi, hotărârile pronunţate în fond sunt definitive şi executorii de drept. Prin urmare, este irelavant faptul că împotriva unora dintre aceste sentinţe civile au fost formulate recursuri de către inspectoratele şcolare, unii primari sau unele consilii locale. Aceste recursuri nu suspendă de drept executarea respectivelor sentinţe civile.


Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata unor drepturi băneşti se pedepseşte penal

De asemenea, este important de subliniat că refuzul conducerii unităţilor de învăţământ (sau a celorlalte persoane care au atribuţii de serviciu în legătură cu efectuarea plăţii diverselor drepturi băneşti) de a pune în executare aceste hotărâri poate atrage răspunderea penală. În acest sens, art. 277 din Codul muncii stabileşte foarte clar că neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
În aceste condiţii, se impune ca în toate unităţile de învăţământ implicate să se realizeze punerea imediată în executare a sentinţelor pronunţate de tribunale în materia conflictelor de muncă.