De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


miercuri, 11 august 2010

Ce mai zice Băsescu? Zice că profesorii sunt mai bine plătiţi decât el

Nu mă pot abţine să nu comentez revoltat noua tâmpenie debitată de primul matelot al ţării la postul public de radio. Băsescu a răspuns unui profesor titular la un liceu care se plângea că primeşte doar 927 de lei lunar, că dacă ar socoti, ar constata că e mai bine plătit decât el. Toţi am avut salarii mici în anumite etape ale carierei noastre. Dânsul are 16 ore pe săptămână. Eu muncesc 16 ore pe zi. Dacă ar face socoteala pe oră, s-ar putea să constate că e mai bine plătit decât mine, a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele dă dovadă, încă o data, de cinism, încercând în mod subversiv, prin tehnica intoxicării, să întoarcă opinia publică împotriva cadrelor didactice, mutând dezbaterea de la problemele reale cu care se confruntă învăţământul. Traian Băsescu minte pe postul naţional de radio, afirmând că un profesor munceşte doar 16 ore pe săptămână, confundând (voit sau nu) norma de predare (care, apropo, ca regulă este de 18 ore pe săptămână) cu timpul de lucru săptămânal; care este de 40 de ore şi pentru cadrele didactice, aşa cum este pentru orice salariat cu normă întreagă. Lucrul acesta ar trebui explicat clar opiniei publice şi m-aş fi aşteptat ca sindicatele să reacţioneze imediat. Mai ales că asemenea afirmaţii au mai fost făcute şi anterior de către unii politicieni. N-ar strica o dezbatere publică pe această temă.

Iată ce spune legea despre timpul de muncă al unui cadru didactic:

Timpul de muncă reprezintă timpul pe care salariatul îl foloseşte pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă.
Durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.

În învăţământul preuniversitar, atât în cazul personalului nedidactic, cât şi în cazul personalului didactic sau didactic auxiliar, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.

Pentru personalul didactic, durata timpului de muncă rezultă din însumarea activităţilor prevăzute de art. 42-47 din Legea nr. 128/19987 coroborat cu prevederile Ordonanţei nr. 103/1998 privind structura normei didactice, aşa cum a fost modificată şi completată prin Legea nr. 109/1999 şi art. 12 din C.C.M.U.N.R.Î.

Astfel, norma didactică a personalului de predare din învăţământul preuniversitar cuprinde :
a) activităţi didactice de predare-învăţare, de educaţie, de instruire practică şi de evaluare, conform planurilor de învăţământ (exemplu : 18 ore pe săptămână pentru profesorii din învăţământul preuniversitar secundar, cu excepţia situaţiilor prevăzute de Legea nr. 128/1997, 24 de ore pentru maiştrii instructori) ;
b) activităţi de pregătire metodico-ştiinţifică şi activităţi de educaţie, complementare procesului de învaţământ (săptamânal, 9 ore de pregătire si 3-4 ore de activităţi ştiinţifico-metodice, 2 ore de comunicare cu familiile elevilor, 4-5 ore de evaluare a elevilor, inclusiv prin participarea la consiliile profesorale ale şcolii şi ale claselor, 1 oră de dirigenţie, 1-2 ore de serviciu pe şcoală).