De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


Abonează-te la sinvlex și pe Facebook !

miercuri, 11 august 2010

Ce mai zice Băsescu? Zice că profesorii sunt mai bine plătiţi decât el

Nu mă pot abţine să nu comentez revoltat noua tâmpenie debitată de primul matelot al ţării la postul public de radio. Băsescu a răspuns unui profesor titular la un liceu care se plângea că primeşte doar 927 de lei lunar, că dacă ar socoti, ar constata că e mai bine plătit decât el. Toţi am avut salarii mici în anumite etape ale carierei noastre. Dânsul are 16 ore pe săptămână. Eu muncesc 16 ore pe zi. Dacă ar face socoteala pe oră, s-ar putea să constate că e mai bine plătit decât mine, a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele dă dovadă, încă o data, de cinism, încercând în mod subversiv, prin tehnica intoxicării, să întoarcă opinia publică împotriva cadrelor didactice, mutând dezbaterea de la problemele reale cu care se confruntă învăţământul. Traian Băsescu minte pe postul naţional de radio, afirmând că un profesor munceşte doar 16 ore pe săptămână, confundând (voit sau nu) norma de predare (care, apropo, ca regulă este de 18 ore pe săptămână) cu timpul de lucru săptămânal; care este de 40 de ore şi pentru cadrele didactice, aşa cum este pentru orice salariat cu normă întreagă. Lucrul acesta ar trebui explicat clar opiniei publice şi m-aş fi aşteptat ca sindicatele să reacţioneze imediat. Mai ales că asemenea afirmaţii au mai fost făcute şi anterior de către unii politicieni. N-ar strica o dezbatere publică pe această temă.

Iată ce spune legea despre timpul de muncă al unui cadru didactic:

Timpul de muncă reprezintă timpul pe care salariatul îl foloseşte pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă.
Durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.

În învăţământul preuniversitar, atât în cazul personalului nedidactic, cât şi în cazul personalului didactic sau didactic auxiliar, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.

Pentru personalul didactic, durata timpului de muncă rezultă din însumarea activităţilor prevăzute de art. 42-47 din Legea nr. 128/19987 coroborat cu prevederile Ordonanţei nr. 103/1998 privind structura normei didactice, aşa cum a fost modificată şi completată prin Legea nr. 109/1999 şi art. 12 din C.C.M.U.N.R.Î.

Astfel, norma didactică a personalului de predare din învăţământul preuniversitar cuprinde :
a) activităţi didactice de predare-învăţare, de educaţie, de instruire practică şi de evaluare, conform planurilor de învăţământ (exemplu : 18 ore pe săptămână pentru profesorii din învăţământul preuniversitar secundar, cu excepţia situaţiilor prevăzute de Legea nr. 128/1997, 24 de ore pentru maiştrii instructori) ;
b) activităţi de pregătire metodico-ştiinţifică şi activităţi de educaţie, complementare procesului de învaţământ (săptamânal, 9 ore de pregătire si 3-4 ore de activităţi ştiinţifico-metodice, 2 ore de comunicare cu familiile elevilor, 4-5 ore de evaluare a elevilor, inclusiv prin participarea la consiliile profesorale ale şcolii şi ale claselor, 1 oră de dirigenţie, 1-2 ore de serviciu pe şcoală).

3 comentarii:

Adriana spunea...

Acest articol ar trebui publicat in presa, poate chiar un afis de dimensiuni egale cu ignoranta si stupizenia "credintei" potrivit careia activitatea unui profesor se limiteaza strict la ceea ce se petrece in clasa. Evident, daca ar avea cineva un gram de bun simt, s-ar putea gandi ca lucrarile corectate, materialele didactice pentru ora, cunostintele vehiculate la clasa nu se realizeaza in cadrul celor 18 ore si nici noaptea in somn. Dar e greu sa-si imagineze ce inseamna studiu, e greu sa admita un adevar evident ca lumina. E mai usor sa distruga decat sa construiasca, e mai usor sa anuleze valori decat sa le promoveze. Orice prost are succes in actul distrugerii.Si nu pot sa inteleaga faptul ca demersul deconstructivist, relativist le sucomba si propria valoare.Sofistii o stiau, probabil de aceea si-au ales sa pregateasca, aproape exclusiv, politicieni.
Inchei spunand:in orice carte de psihologie (indiferent de scoala) vei gasi urmatorul sfat, general valabil in educatie: daca subminezi increderea copilului in cel ce il educa, educatia a incetat si nu mai e loc decat de dresaj si manipulare.

Anonim spunea...

I congratulate, what words..., a magnificent idea

Anonim spunea...

Basescu are un program diabolic de exterminare a poporului roman in toate componentele sale. O are aliata "de nadejde" pe Elena Blonda. El este grav bolnav psihic dar nimeni nu vede acest lucru. Are o forma de paranoia care lasa impresia (unora dar multi) ca este rational si cu bune intentii. Boc este doar o unealta dar o unealta extrem de docila si credincioasa. De aceea, orice demers impotriva guvernului sau a unor membri ai acestuia este lipsit de orice finalitate. Singura forma de a scapa de cosmarul in care ne aflam este indepartarea lui Basescu. Ceea ce se intampla cu sistemul de sanatate este o ocazie. Trebuie gasite forme de a-l actiona in judecata pe Basescu pentru genocid. Ar fi singura solutie sigura pentru a nu-l lasa sa-si duca la capat intregul program precum si alte programe criminale. Personalul didactic a ratat ocazia de a produce schimbari fundamentale in gestionarea tarii in iunie 2010. In septembrie ce sa facem?!? Ar trebui sa asteptam luna iunie 2011 dar s-ar putea sa fie prea tarziu.