De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


Abonează-te la sinvlex și pe Facebook !

marți, 19 iulie 2011

Scrisoare deschisă pentru reabilitarea Cazinoului din Constanţa

Cetatenilor Municipiului Constanta
Prefectului Constantei, Claudiu Iorga Palaz
Primarului Constantei, Radu stefan Mazare
Presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Daniel Constantinescu
Consilierilor locali ai Municipiului Constanta
Consilierilor judeteni ai judetului Constanta
Senatorilor si deputatilor judetului Constanta
Primului ministru al Guvernului Romaniei, Emil Boc
Ministrului Culturii, Kelemen Hunor
Ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea

Doamnelor si Domnilor,

In spiritul dialogului care trebuie sa caracterizeze o societate democratica va supunem atentiei campania “100 de zile pentru 100 de ani”, un proiect menit sa sustina dezbaterea asupra destinului celui mai important monument arhitectonic al orasului Constanta si unul dintre cele mai cunoscute ale Romaniei: Cazinoul din Constanta.

In esenta, “100 de zile pentru 100 de ani” propune tuturor cetatenilor care simt ca aceasta emblema este parte a constiintei noastre sa contribuie financiar, fie si cu 1 leu, ca un semn al implicarii civice in solutionarea unei probleme care nu mai sufera amanare: Reabilitarea Cazinoului din Constanta. Contributia dumneavoastra, insa, trebuie si poate sa fie mai consistenta. Daca cetatenii simpli se pot exprima simbolic, donand chiar si un singur leu, ca semn al faptului ca le pasa, persoanele care ocupa functii publice, alesi sau numiti, ca reprezentanti ai acestor cetateni, au capacitatea de a genera reactii si solutii care sa conduca la descoperirea celei mai bune cai spre redarea vietii si frumusetii acestui monument arhitectonic.

Cazinoul din Constanta este una dintre putinele cladiri celebre ale lumii construita in stilul art-nouveau si a fost ridicata in urma unui efort financiar al comunitatii locale, in constiinta careia a intrat si pe care a servit-o, inauntrul sau desfasurandu-se mii de evenimente culturale, politice si administrative. Fara sa aprofundam istoria sa, dupa ce a supravietuit celor doua razboaie mondiale, Cazinoul se afla intr-o stare avansata de degradare si are nevoie de o interventie hotarata, care sa-l vindece.

Aceasta stare de degradare este motivul pentru care municipalitatea a anuntat declansarea unei operatiuni de sondare a opiniei publice din Constanta, care ar trebui sa aleaga intre vanzarea Cazinoului si pastrarea lui in proprietatea comunitatii. Consideram ca aceasta creeaza premizele deschiderii unei dezbateri reale asupra potentialelor solutii menite sa ajute la reabilitarea cladirii emblema a orasului de la malul marii si nicidecum nu epuizeaza dialogul. Chiar daca o vanzare a Cazinoului catre un potential investitor pare cea mai eficienta mutare din punct de vedere economic, trebuie luate in considerare si alte posibilitati.

Armonia unei comunitati se bazeaza tocmai pe modul in care aceasta intelege sa identifice si sa rezolve problemele fiecarei categorii de cetateni. Asa cum comunitatea consimte sa-si ajute cetatenii varstnici sau bolnavi, prin programe sociale administrate de autoritatile locale, asa cum comunitatea consimte sa investeasca in viitor, prin programe destinate tinerilor, tot asa comunitatea trebuie sa-si respecte istoria, demnitatea si sa-si apere prestigiul.

Primele semnale sosite dupa lansarea campaniei “100 de zile pentru 100 de ani” sunt incurajatoare, participarea presei in sprijinirea dezbaterii fiind un important pas inainte. Este demn de consemnat ca jurnalistii au aratat verticalitate si implicare, au semnalat ca o problema a comunitatii poate fi pusa in discutia publica, dezbracata fiind de haina politicului si a adversitatilor de orice sorginte.

In ultimii ani, este, poate, primul moment care cere cumpatare si cumpanire, dezbatere si analizarea solutiilor, fiindca in final, pe baza acestora, cei care vor alege calea de urmat, liderii comunitatii, trebuie sa dovedeasca eficienta, viziune si consens, apartenenta la planurile pe termen lung ale comunitatii pe care, vremelnic, o slujesc si conduc.

Pentru salvarea Cazinoului din Constanta si asezarea lui pe un drum macar la fel de lung ca si cel pe care deja l-a strabatut timp de un secol, e nevoie de implicare si dezbatere, la care va invitam sa participati. Noi nu cautam vinovati, ci solutii!

Cu deosebita consideratie,
Ovidiu Cupsa – Mananager de proiect
Asociatia Absolventilor din Universitatea Maritima Constanta”

sursa: constanteanul.com