De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


luni, 12 ianuarie 2009

Arta de a linge unde ai scuipat

Anii de graţie 2002-2003. Îmi amintesc cu câtă ardoare a susţinut Marian Sârbu, ministrul muncii şi solidarotăţii sociale la acea vreme, eliminarea convenţiilor civile. Atunci, sub guvernarea social-democrată, a fost adoptat noul cod al muncii, perceput de presă şi de organizaţiile patronale ca un act normativ exagerat de protectiv pentru salariaţi. Una dintre marile lovituri date patronilor de noul codul muncii a fost interdicţia de a mai utiliza convenţiile civile în relaţiile de muncă. Tot Marian Sârbu este cel care semnează Ordinul nr. 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de muncă.
Anul de graţie 2009. Marian Sârbu, actualul ministru al muncii, susţine cu tărie şi senină obstinaţie utilizarea convenţiilor civile în relaţiile de muncă.
Ce spunea Marian Sârbu în 2002-2003: aici şi aici
Ce spune Marian Sârbu acum: aici
P.S.
O trupă de soldaţi statea la masă. Bulă vrea să meargă la toaletă. Ca să nu îi ia ceilalţi mâncarea, scuipă în farfurie şi lasă un bilet lângă: "Am scuipat în farfurie". Când se întoarce Bulă de la budă gaseşte completarea: "Şi noi...".