De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


joi, 8 ianuarie 2009

Ordonanţa privind cumulul pensiei cu salariu - contestată de Avocatul Poporului

Curtea Constituţională va judeca în 15 ianuarie contestaţia Avocatului Poporului. Din surse judiciare, se pare că Avocatul Poporului s-a sesizat din propria iniţiativă şi nu la cererea liberalilor. Norica Nicolai, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că liberalii vor solicita Avocatului Poporului să se sesizeze la CCR în legătură cu OUG care interzice cumulul pensiei cu salariul.
Interdicţia de a cumula pensia cu salariul echivalează practic cu o expropriere, susţine Avocatul Poporului, Ioan Muraru, în motivarea excepţiei de neconstituţionalitate a OUG care interzice cumulul pensiei cu salariul primit de la stat."Salariul şi pensia fiind bunuri proprietate privată, protejate de articolul 44 din Constituţie şi Primul Protocol Adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, interdicţia de a cumula pensia cu salariul echivalează practic cu o expropriere", arată Ioan Muraru, invocând articolul din Constituţie care prevede că "nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire".
"Este de reţinut că dreptul la muncă al unei persoane nu poate forma obiectul vreunei îngrădiri sau limitări, fiecare persoană fiind liberă să muncească în măsura posibilităţilor sale fizice şi intelectuale pe care doar singură le poate aprecia", mai arată Ioan Muraru în motivarea excepţiei, publicată pe site-ul Avocatului Poporului. Continuare...
Textul integral al excepţiei de neconstituţionalitate invocate de Avocatul Poporului poate fi vizualizat la adresa www.avp.ro - secţiunea "comunicate de presă" - 8 ianuarie