De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


Abonează-te la sinvlex și pe Facebook !

vineri, 27 februarie 2009

Guvernul Boc loveşte învăţământul sub centură

Guvernul Boc intenționează să elimine anumite drepturi salariale și să modifice sau să abroge anumite acte normative specifice învăţământului.

În mod surprinzător, pe ordinea de zi a ședinței Comisiei de Dialog Social convocate ieri la sediul Ministerului Finanțelor Publice a apărut un proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar.      
Conform acestui proiect de act normativ, unul dintre domeniile cele mai afectate ar urma să fie învățământul. Astfel, Guvernul Boc intenționează să elimine anumite drepturi salariale, cum ar fi:
- salariul de merit;
- acordarea de premii cu excepția premiului anual;
- plata orelor suplimentare;

De asemenea, ar urma să se modifice sau să se abroge anumite dispoziţii legale, ca de exemplu:
- articolul 1 din Legea nr.315/2006 privind stimularea achiziționării de cărți, în sensul că acest ajutor financiar să se acorde cadrelor didactice și/sau suplinitoare calificate din învățământul preuniversitar de stat, care au vârsta de până la 35 de ani la data depunerii solicitării;
- abrogarea Legii nr. 291/2006 privind modificarea și completarea Legii învățământului nr. 84/1995, în sensul eliminării de la finanțarea de bază a cheltuielilor pentru transportul elevilor, cheltuielilor pentru navetă, respectiv a celor 6 călătorii pe cale ferată, pentru cadrele didactice de predare și didactice auxiliare;
- abrogarea Legii nr.149/2007 pentru completarea art.44 din Legea nr. 128/1997, ceea ce ar însemna că toate orele de educație fizică din învățământul primar vor intra din nou în norma didactică a învățătorilor/institutorilor;
- abrogarea Legii nr.258/2007 privind practica elevilor și studenților.

În aceste condiții, reprezentanții CSDR-FSLI – domnii: Iacob Baciu, Aurel Cornea și Simion Hancescu – prezenți la această ședință, au refuzat discutarea acestui proiect de ordonanță și, după discuții tensionate cu reprezentanții M.F.P., au părăsit ședința. Aceeași atitudine au avut-o și reprezentanții celorlalte confederații sindicale prezenți la acestă ședință. Reprezentanții CSDR-FSLI au solicitat o altă întâlnire la care să participe miniștrii Gheorghe Pogea și Marian Sârbu și în cadrul căreia să se prezinte stenograma negocierilor purtate în vederea stabilirii măsurilor anticriză, din luna ianuarie 2009.
Reamintim faptul că în timpul acestor negocieri pe care reprezentanții confederațiilor sindicale le-au avut cu cei ai Guvernului, în urma solicitării domnului președinte Aurel Cornea, șeful Executivului domnul Emil Boc, s-a angajat că neacordarea salariului de merit, a premiului de 2% și neplata orelor suplimentare nu vizează personalul din învățământ.
Ceea ce s-a întâmplat astăzi demonstrează faptul că și actualul Guvern este duplicitar atâta timp cât angajamentele asumate sunt abandonate după scurt timp.
De asemenea, măsurile pe care intenționează să le adopte Guvernul României denotă faptul că și actuala Putere manifestă o atitudine de dispreț față de angajații din învățământ.

sursa: http://liviumarianpop.blogspot.com/
 

 

3 comentarii:

Apocryphus spunea...

Propun ca bugetarii să fie plătiți simbolic cu 1 leu/ lună. Așa poate vor avea de unde să fure suficient încât să fie mulțumiți toți miniștrii. Și nu vor mai invoca mult trâmbițata criză economică. Vorba cântecului Hotel Cișmigiu: ”De vină-s americanii...” (continuarea n-o mai scriu)

dascalu spunea...

ar trebui sa se distribuie gratuit prin scoli un CD-remember cu pateticul discurs al doamnei ministru de pe vremea cand sustinea marirea salariilor din invatamant cu 50% si cu imaginea aspirantilor la fotolii inalte, care atunci au votat in voioasa unanimitate marirea cu pricina. Dar, deh! Atunci era campanie electorala si trebuia cumva vrajit electoratul. Ca de obicei, imediat dupa alegeri, a inceput alba-neagra, uite banii, nu sunt banii! Ca 50% nu, poate vreo 33%, poate in transe, poate 4% etc... Iar acum, nici atat! Ce-ar fi, s-a gandit Boc, nu sa ni se dea, ci sa ni se ia cate ceva din putinul pe care il avem! Bravos, nene! Iar chestiunea cu salarii in functie de performanta alta gogorita! Cum se poate cuantifica performanta dascalului? Ce te faci cu dascalii din scolile ajutatoare, aceia care trudesc sa invete un oligofren sa spuna coerent o propozitie dezvoltata. E o performanta aproape "invizibila", dar mai greu de obtinut decat sa pregatesti pentru olimpiada un copil dotat de la natura. Ce te faci cu dascalii care lucreaza prin catune sau in acele scoli periferice in care se confrunta cu salbaticia golanilor de cartier si unde ar trebui sa li se dea chiar sporuri de periculozitate? Cine si cum poate cuantifica daruirea neconditionata a dascalului devotat, care pur si simplu nu are "materia prima" care sa-i permita performante? Se tot vorbeste de invatamant centrat pe elev. Cine e in sistem, vede clar ca de fapt avem un invatamant centrat pe hartii! Ne-a invadat strasnic birocratia: proiecte, statistici, portofolii, procese verbale, dosare personale, atestate de formatori, de evaluatori (ce bine seamana cu activistii de alta data!), credite profesionale etc., etc, etc. Teancuri nesfarsite de dosare si o noua limba de lemn, mai a dracului decat aceea de care ne-am lepadat. De ani buni invatamantul figureaza, oficial, ca prioritate nationala. In realitate, tot de ani buni, statutul "prioritar" e o fictiune, nu numai in ceea ce priveste renumeratia dascalilor ci sistemul in sine, care, bulversat de nenumarate experimente reformiste, a ajuns sa fie instabil si incoerent. Cui ii pasa? Si sa ne mai miram ca dascalii, chiar si cei devotati profesiei, au ajuns la lehamite sau, apasati de grija zilei de maine, isi mai pierd rabdarea si isi ies, uneori, din sarite? Cum remediaza toate acestea domnu' Boc? Simplu: invocand CRIZA - ce scuza buna! - loveste din nou, ca si precursorii, in invatamant. Poate, poate, de data asta o sa fie, in sfarsit, lovitura fatala!

Anonim spunea...

It was many years ago we first selected Top Restaurants in the U.S. See it. http://restaurants-us.com/mn/Alexandria/Rudy%27s%20Redeye%20Grill/56308/