De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


sâmbătă, 13 februarie 2010

Tribunalul Constanţa a admis o nouă serie de acţiuni privind majorarea salariilor personalului didactic

După precedentul favorabil obţinut încă din octombrie 2009 de Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, Tribunalul Constanţa a admis miercuri, 10 februarie, o nouă serie acţiuni având drept obiect punerea în aplicare a legii privind majorarea salariilor personalului didactic, începând cu 01.10.2008.
Instanţa a obligat unităţile de învăţământ, consiliile locale şi primarii mai multor comune la calcularea drepturilor salariale rezultate din aplicarea Legii nr. 221/2008 şi plata către reclamanţi a diferenţelor dintre drepturile salariale efectiv încasate şi cele cuvenite pentru perioada 01.10.2008 – 31.12.2009, actualizate cu indicele de inflaţia la data plăţii efective, corespunzător perioadei efectiv lucrate în unitatea de învăţământ. Sentinţele sunt definitive şi executorii de drept. 
Prin aceleaşi sentinţe, Tribunalul Constanţa a respins cererile formulate în contradictoriu cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, ca fiind îndreptate împotriva unei persoane fără calitate procesual pasivă.
În aceste condiţii, urmează ca sentinţele să fie puse în executare doar de către unităţile de învăţământ, primari şi consiliile locale.
Pe rolul Tribunalului Constanţa se mai află alte aproximativ 100 de dosare având acelaşi obiect, iar alte aproximativ 100 urmează a fi înregistrate în săptămânile următoare.