De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


marți, 28 iulie 2009

Jurnal de convalescenţă

***
Încerc să rămân la curent cu problemele învăţământului, mai ales cele ale învăţământului preuniversitar constănţean, deşi recuperarea postoperatorie merge mai greu decât mă aşteptam şi mă ţine, încă, departe de serviciu, de sindicat.
Am discutat astăzi cu domnul vicepreşedinte, Mihai Contanu, care s-a deplasat în comunele Ion Corvin şi Adamclisi. Ca în mule alte localităţi ale judeţului, personalul didactic nu a primit încă decontul pentru naveta către şi de la locul de muncă. Dacă membrii de sindicat ne vor împuternici, vom apela la instanţa de judecată. Mai multe amănunte despre vizita la Ion Corvin şi Adamclisi -pe blogul domnului Mihai Contanu.
***
Am urmărit-o astăzi pe doamna ministru Ecaterina Andronescu la TVR1, în dialog cu secretarul general al F.S.L.I., domnul Liviu Pop. Nu intru în amănunte. Rămân la părerea că doamna Andronescu este, în continuare, o foarte superficiala cunoscătoare a realităţilor din învăţământul preuniversitar.
Felicitări, domnule Liviu Pop !
***
Sunt extrem de sceptic în privinţa adoptării acestui Cod al Educaţiei, despre care se tot vorbeşte în ultima vreme. Mă tem că este, cum obişnuiesc eu să spun, un alt "hap" aruncat mişcării sindicale din învăţământ, pentru distragerea atenţiei. Ar fi cam al patrulea în ultimul an. Celelalte trei, vă amintiţi, au fost: legea 221 privind majorarea salariilor, acordul, legea salarizării unice. Primul "hap" a venit în preajama alegerilor parlamentare din toamna lui 2008; al doilea şi al treilea a fost aruncate pentru europarlamentare. Codul Educaţiei este prescris pentru prezidenţialele din această toamnă.
Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, participanţi la întâlnirea preliminară, i-au solicitat în mod expres,doamnei ministru să invite la elaborarea acestui Cod şi pe domnii Mircea Miclea şi Cristian Mihai. Ar fi fost mai mult decât binevenită şi prezenţa domnului Andrei Marga, singurul ministru care a iniţiat o reformă reală a învăţământului românesc postdecembrist. Principiile acestei reforme au fost îngropate definitiv în primul mandat al doamnei Ecaterina Andronescu.