De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


vineri, 18 februarie 2011

Inadmisibil: instrucţiunea MECTS nr. 3 adaugă la lege

Instrucţiunea nr. 3 privind aplicarea art. 253 din Legea educaţiei naţionale este nelegală. Instrucţiunea, ca reglementare inferioară, adaugă pur şi simplu la lege. Astfel, sunt impuse criterii despre care legea nu vorbeşte şi pe care nici nu le lasă la latitudinea ministerului, prin adoptarea unui eventual act normativ subsecvent.
Potrivit art. 253, singurele 4 condiţii care trebuie îndeplinite pentru titularizare sunt:
1) participarea la concursul naţional unic de titularizare în ultimii 3 ani, anteriori intrării în vigoare a legii şi cel puţin nota 7 la unul dintre aceste concursuri 
2) ocuparea unui post/catedră la momentul solicitării
3)  certificarea viabilităţii postului/catedrei;
4) aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ.
Se poate observa foarte clar că organismul care decide titularizarea este doar consiliul de administraţie. În mod evident, legea lasă la latitudinea consiliului de adminstraţie alegerea criteriilor care s-ar impune în situaţia în care un post didactic/o catedră este solicitat(ă) de mai multe cadre didactice netitulare care îndeplinesc cumulativ cele două condiţii de mai sus.  
Inventarea şi impunerea unor alte criterii de către minister fac praf principiul descentralizarii deciziei atât de mult trâmbiţat şi, mai grav, încalcă o regulă de bază în interpretarea juridică:  unde legea nu distinge nici interpretul nu trebuie să distingă ( nu putem adăuga sau exclude cazuri care n-au fost adăugate sau excluse de legiuitorul însuşi).


Art. 253 din Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale
Cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursul naţional unic de titularizare în ultimii 3 ani, anteriori intrării în vigoare a prezentei legi, care au obţinut cel puţin nota 7 şi au ocupat un post/o catedră devin titulari ai şcolii respective dacă:

a) se certifică viabilitatea postului/catedrei;

b) consiliul de administraţie al şcolii respective este de acord
Vezi şi Instrucţiunea MECTS nr. 3, AICI 

miercuri, 16 februarie 2011

Modelul de "cerere de amânare" este lipsit de obiect

Modelul de "cerere de amânare" transmis de I.S.J. Constanţa unităţilor de învăţământ este un demers lipsit de obiect, întrucât  toate acţiunile formulate de Sindicat, privind aplicarea Legii nr. 221/2008, au fost deja soluţionate irevocabil.  
Cu alte cuvinte, o asemenea cerere de amânare formulată de unităţile de învăţământ este inutilă în acest moment, este, practic, trimisă în gol şi riscă să pună unităţile de învăţământ într-o situaţie ridicolă.
În mod asemănător, modelul de "cerere OG22 " ar putea fi depus doar în situaţia în care, împotriva unităţii de învăţământ, a fost iniţiată executarea silită. 
Precizare
Acesta este un punct de vedere personal. 

marți, 15 februarie 2011

Executarea silită a sentinţelor: o şansă care trebuie jucată

După întâlnirea de azi cu cei câţiva directori care au răspuns invitaţiei sindicatului, pare tot mai evident că singura şansă care ne-a mai rămas (şi care trebuie jucată până la capăt) este aceea de a iniţia procedura executării silite. Chiar dacă ordonanţele de urgenţă care blochează orice executare au fost declarate constituţionale ( în mod cu totul surprinzător),  mai există o speranţa. E drept, foarte fragilă. N-o devoalez, din motive strategice. 
Aşadar, recomand tuturor celor care au obţinut sentinţe executorii privind aplicarea Legii nr. 221/2008 să contacteze un executor judecătoresc. În zilele următoare voi reveni cu detalii şi cu un model de cerere de executare silită. 

luni, 14 februarie 2011

Întâlnire cu directorii din Judeţul Constanţa

Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa invită toţi directorii unităţilor de învăţământ la o întâlnire de lucru şi de informare, având drept tematică salarizarea, încadrarea şi aplicarea ultimelor acte normative specifice, respectiv a hotărârilor judecătoreşti. Întâlnirea va avea loc marţi, 15 februarie 2011, ora 10, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa. 
Apreciem această întâlnire ca deosebit de importantă şi utilă, având în vedere informaţiile contradictorii care circulă în ultima perioadă în legătură cu tematica menţionată.

Anunţul a fost postat cu acordul conducerii S.L.S.I.P. 


Un fleac. M-au suspendat !

Mesaj din partea "apoliticilor" de la forumul educaţional: "Contul tău a fost suspendat temporar. Suspendarea va înceta pe data de 2 Feb 2013, 12:45 PM." Bă' baieţi, pana în 2013, ba' ? Chiar aşa de periculos sunt? Păi guvernul se schimbă în 2012, mă' !; aţi calculat greşit...

sâmbătă, 12 februarie 2011

Funeriu ori minte ori nu ştie

Sunt foarte nervos, constatând că ministrul Funeriu, aflat în direct la un post TV, ori minte cu neruşinare ori habar n-are ce spune, afirmând că noua lege a educaţiei nu schimbă cu nimic situaţia decontului navetei personalului didactic.
Noua lege a educaţiei prevede doar că decontul transportului se face conform legii. O asemena lege, care să reglementeze procedura şi condiţiile în care se acordă acest decont, nu există. Nu mai există o lege care să oblige autorităţile locale să deconteze aceste cheltuieli, aşa cum se întâmpla prin Legea nr. 128/1997 (acum abrogată). Iar domnul ministru tot bodogăne că aceasta este în continuare obligaţia autorităţilor locale. Nicio reglementare nu mai dispune în acest moment o asemenea obligativitate. Mai mult decât atât, legea educaţiei precizează în clar că se acordă doar decontul personalului didactic din unităţile conexe; dar şi acesta, conform legii. Care lege, domnule ministru? Sunteţi total rupt de realitate, domnule ministru !

vineri, 11 februarie 2011

On nou ordin ciudat al ministrului educaţiei

Incapabil să elaboreze zecile de norme şi precizări la care se obligă prin Legea educaţiei naţionale, ministrul Funeriu emite un ordin cuprinzând aşa numite măsuri tranzitorii.
Din punctul meu de vedere, ordinul adaugă la lege şi contravine dispoziţiilor acesteia. 


vineri, 4 februarie 2011

Contravaloarea tichetelor cadou nu se restituie nici la Mangalia

Tribunalul Constanţa a anulat ieri Decizia Curţii de Conturi - Camera de Conturi Constanţa, decizie  prin care se impunea Primariei Municipiului Mangalia să recupereze contravaloarea tichetelor cadou acordate în anul 2008 salariaţilor din unităţile de învăţământ preuniversitar.
 Anularea deciziei Curţii de Conturi s-a făcut şi în urma cererii de intervenţie în interes alăturat Primăriei Mangalia, formulată în faţa instanţei de judecată de Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa. Prin acest demers, practic, Sindicatul a sprijinit Primăria în  procesul împotriva Curţii de Conturi.
Sentinţa poate fi atacată cu recurs de Curtea de Conturi.  

luni, 31 ianuarie 2011

Procurorul General: salariile stabilite de Legea nr. 221/2008 se cuvin pentru perioada 1 ocombrie 2008 - 31 decembrie 2009

Potrivit unui recurs în interesul legii promovat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Procurorul General al României apreciază că drepturile salariale stabilite de Legea nr. 221/2008 se cuvin salariaţilor din învăţământ pentru perioada 1 ocombrie 2008 - 31 decembrie 2009. Procurorul General consideră că celelate soluţii pronunţate de instanţele de judecată, care fragmentau acordarea majorării salariale numai pentru perioada 1 octombrie 2008 – 31 martie 2009sunt neîntemeiate. 
Recursul în interesul legii a fost formulat de Procurorul general, întrucât în practica judiciară s-a constatat că nu există un punct de vedere unitar cu privire la "aplicarea dispoziţiilor Legii nr.221/2008 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.15/2008 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţământ, referitor la pretenţiile formulate de această categorie de personal, având ca obiect plata diferenţelor dintre drepturile salariale încasate şi cele cuvenite în baza acestui act normativ, începând cu data de 1 octombrie 2008, actualizate în funcţie de coeficientul de inflaţie până la data efectivă a plăţii.”  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmeză să se pronunţe.
sursa: www.fsli.ro  

vineri, 28 ianuarie 2011

sinvlex deranjează sus. Foarte sus

Motto-ul sinvlex "BĂSESCU TREBUIE SĂ PLECE !" şi criticile aduse actualei puteri au ajuns să deranjeze moderatorii forumului educaţional. Am fost acuzat, atât public, cât şi într-un mesaj privat, că mă folosesc de forumul educaţional pentru a-mi promova blogul şi pentru a lansa lozinci politice. Am fost avertizat că de săptămâna viitoare toate link-urile de trimitere către sinvlex vor fi eliminate de forum. 
O parte a schimbului de replici poate fi urmărită aici.  Restul reacţiilor pe care am încercat să le postez a fost cenzurat. 
Evident, nu voi renunţa la motto !

Reforma Funeriu începe cu decimarea corpului profesoral din mediul rural

Reforma lui Funeriu începe cu decimarea corpului profesoral din mediul rural: noua lege a educaţiei nu mai obligă  autorităţilor locale să deconteze personalului didactic cheltuielile de transport la şi de la locul de muncă. Această facilitate este asigurată numai personalului didactic din unităţile conexe, deşi există loc de interpretare şi în această privinţă.  În acest sens, art. 105(2) şi art. 276 din Legea educaţiei naţionale 

joi, 27 ianuarie 2011

De ce nu cerem răspicat demisia lui Băsescu?

Oare cum ar reacţiona românii, presa şi comunitatea internaţionale, dacă  marile organizaţii sindicale ar declanşa o campanie de strângere de semnături prin care se solicită demisia preşedintelui Traian Băsescu şi demisia premierului Boc?
Pariez că s-ar strânge pe puţin 10 milioane de semnături. 
Ar fi, evident, un demers care nu poate produce efecte juridice, dar care va pune o imensă presiune psihologică asupra actualei puteri. 



luni, 24 ianuarie 2011

Absolvenţii liceului pedagogic, care au absolvit şi colegiul universitar pedagogic - profesori pentru învăţământul primar/preşcolar

Printr-o sentinţă definitivă şi executorie, pronunţată în urmă cu câteva zile, Tribunalul Constanţa a stabilit că absolventul unui liceu pedagogic, care a absolvit ulterior şi colegiul universitar pedagogic, trebuie încadrat şi salarizat ca profesor pentru învăţământul primar/preşcolar (întrucât colegiul universitar pedagogic reprezintă STUDII SUPERIOARE DE SCURTĂ DURATĂ).
Acţiunea a fost promovată de Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, la solicitarea unui membru de sindicat. 
Sentinţa contrazice opinia I.S.J. Constanţa şi a unor directori de unităţi de învăţământ, confirmând punctul de vedere al Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, exprimat imediat după apariţia Legii  nr. 387/2009. Ne întrebăm pentru a câta oară se dovedeşte că sindicatele au dreptate şi când vor fi în stare unii directori şi unii de prin isj-uri să citească o lege?

vineri, 21 ianuarie 2011

TX

Ieri am primit o înjurătură de la un partener de trafic; pentru că nu i-am făcut loc mai repede; el fiind pe contrasens, pe o stradă cu sens unic; pe care eu rulam. Regulamentar... El avea număr bulgăresc, cu TX. N-am insistat. Riscam să iau şi bătaie.