De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?
miercuri, 31 martie 2010
Directorii noştri, în faţa unui exerciţiu de moralitate
luni, 29 martie 2010
A treia zi de Paşti este nelucrătoare în învăţământul preuniversitar din Jud. Constanţa
- Extras -
Art.26 (1) Salariaţii au dreptul, între 2 zile de muncă, la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.
(2) În fiecare săptămână, salariaţii au dreptul la 2 zile consecutive de repaus, de regulă, sâmbăta şi duminica.
(3) În cazul în care activitatea la locul de muncă nu poate fi întreruptă în zilele de sâmbătă şi duminică, în cadrul comisiei paritare de la nivelul unităţii/instituţiei de învăţământ se vor stabili condiţiile în care zilele de repaus vor fi acordate în alte zile ale săptămânii. În această situaţie, salariaţii vor beneficia de un spor la salariu de 100% din salariul de bază.
(4) Sunt zile nelucrătoare :
- zilele de repaus săptămânal ;
- 1 şi 2 ianuarie;
- a doua zi şi a treia zi de Paşti;
- 1 Mai;
- 1 Decembrie;
- 25, 26 si 27 decembrie;
- două zile lucrătoare, pentru fiecare dintre sărbătorile religioase anuale declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestor culte
Proiectul Legii Educaţiei conţine vicii majore de formă şi de fond
În urma discuţiilor au fost identificate numeroase vicii majore ale proiectului, atât de formă, cât şi de fond.
Concluzia unanimă a participanţilor la întâlnirea de lucru a fost aceea că, în condiţiile în care proiectul va fi adoptat în actuala formă, fără a suferi modificări masive şi de substanţă, acesta va fi, în mare măsură, inaplicabil, producând numeroase disfuncţionalităţi. Ideea nu a fost împărtăşită şi de reprezentanţii PDL, prezenţi sâmbătă la o scurtă dezbatere a proiectului, alături de parlamentari şi lideri ai PNL şi PSD. Reprezentanţii PDL au susţinut că, în esenţă, proiectul legii este unul foarte bun şi că viciile de formă urmează a fi corectate cu uşurinţă.
joi, 25 martie 2010
Hasta la Revolution Siempre, profule! By Dinco. Sorin Dinco. Tudor
Un pas înainte, dar nu foarte departe...
miercuri, 24 martie 2010
Proiectul Legii educaţiei, în dezbatere la Constanţa
sursa: http://liviumarianpop.blogspot.com/
marți, 23 martie 2010
Cum se explică?

joi, 18 martie 2010
Sporul pentru bibliotecari se regăseşte în continuare, în mod virtual, în cadrul sumei compensatorii
2) Interpretarea A.J.P.S. Constanţa cu privire la acordarea acestui spor a fost infirmată anterior de practica judiciară, consemnată în câteva sute de hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, pronunţate la nivelul întregii ţări, inclusiv la nivelul Judeţului Constanţa.
În esenţă, instanţele de judecată au reţinut că:
- Din prevederile Legii bibliotecilor nr. 334/2002 rezultă că personalul din biblioteci beneficiază de acordarea sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare prevăzut de art. 51 alin. (3). În sensul acestui act normativ, noţiunea de biblioteci include şi bibliotecile şcolare. Ori potrivit art. 6 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 334/2002 în învăţământ, în biblioteci sunt încadraţi, ca personal didactic auxiliar, bibliotecari, documentarişti, redactori.
- Este adevărat că Legea nr. 128/1997 nu prevede un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, care face parte din acesta pentru personalul didactic auxiliar (bibliotecar, documentarist, redactor). Însă, potrivit art. 50 alin. (12) din Statut, personalul didactic beneficiază şi de alte drepturi prevăzute de lege. Ori, acordarea sporului pentru condiţii periculoase sau vătătoare este prevăzută de o lege - Legea nr. 334/2002. Mai mult, actul normativ în cauză nu exceptează personalul didactic auxiliar de la beneficiul sporului reglementat de art. 51 alin.(3), astfel că nu se poate opera nici un fel de distincţie cu privire la această categorie de personal.
- Legea nr. 334/2002 stipulează expres că bibliotecile şcolare fac parte din sistemul naţional de biblioteci.
- ANEXA nr. 2b) a Legii nr. 334/2002 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte normele privind încadrarea cu personal de specialitate a bibliotecilor şcolare. Este evident că, din moment ce Legea nr. 334/2002 vorbeşte despre încadrarea şi normarea bibliotecarilor din bibliotecile şcolare, ea este aplicabilă şi la acest nivel/domeniu.
- Această categorie de personal didactic auxiliar – bibliotecari – beneficiază de sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 51 alin.(3) din Legea nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 51 alin.(3) din Legea nr. 334/2002, republicată
3) Văzând dispoziţiile legale amintite, în data de 27 mai 2008, Comisia Paritară I.S.J. Constanţa – S.L.S.I.P. Constanţa a hotărât acordarea acestui spor la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ unde funcţionează biblioteci şcolare.
4) În conformitate cu art. 164(2) din Codul muncii, reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Ca atare, consider că orice reţinere din salariu, dispusă de conducerile unităţilor de învăţământ în temeiul unor simple adrese transmise de A.J.P.S. Constanţa sau A.F.P. Constanţa, şi în lipsa unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, este abuzivă şi nelegală.
Se face în continuare plata celor 2 ore prestate în plus de învaţătorii cu peste 25 de ani vechime şi gradul didactic I
miercuri, 17 martie 2010
Deputatul P.N.L., Alina Gorghiu, cere demisia ministrului Educaţiei
Ministrul educaţiei sfidează Legea privind transparenţa decizională
COMUNICAT DE PRESĂ
Bucureşti, 17.03.2010
Ministrul Daniel Funeriu continuă seria de abuzuri declanşate la scurt timp de la preluarea mandatului său la conducerea Ministerului Educaţiei, încălcând de această dată, cu bună ştiinţă, Legea privind transparenţa decizională în administraţia publică (Lg nr 52/2003).
Îi reamintesc ministrului Daniel Funeriu că, potrivit actului normativ invocat mai sus, înainte ca noua lege a educaţiei să fie discutată în Guvern, avea obligaţia de a o supune dezbaterii publice.
Prevederile Legii privind transparenţa decizională sunt clare: “în cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative, autoritatea administraţiei publice are obligaţia să publice un anunţ referitor la aceasta acţiune în site-ul propriu, să-l afişeze la sediul propriu, într-un spaţiu accesibil publicului şi să-l transmită către mass-media centrală sau locală, după caz. (....) (2) Anunţul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunoştinţă publicului, în condiţiile alin. (1), cu cel puţin 30 de zile înainte de supunerea spre analiză, avizare şi adoptare de către autorităţile publice. Anunţul va cuprinde o notă de fundamentare, o expunere de motive sau, după caz, un referat de aprobare privind necesitatea adoptării actului normativ propus, textul complet al proiectului actului respectiv, precum si termenul limita, locul si modalitatea in care cei interesaţi pot trimite in scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ”.
Despre conţinutul noii legi a educaţiei am aflat însă, până acum, doar „pe surse” şi, în mod cert, ne-am îngrozit: şcoală de patru ore pe zi, liceu de trei clase şi o nouă variantă de bacalaureat, la doar două materii.
Am înţeles că ministrul Funeriu vreo o lege a educaţiei care să îi poarte numele, dar un proiect viabil, necesar reformării învăţământului românesc greu încercat în ultima vreme, ar fi obligat la o serie de consultări cu toţi factorii implicaţi: sindicate, ONG-uri, comisii parlamentare de resort, directori de şcoli, reprezentanţi ai părinţilor şi, nu în ultimul rând, cu Opoziţia.
De aproximativ un an, pachetul legislativ al PNL privind educaţia a fost depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor şi trenează uitat prin sertare, fără a fi pus pe ordinea de zi din raţiuni strict politicianiste.
În consecinţă, cer ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, depunerea mandatului, pentru a lăsa loc unui profesionist care să respecte legea şi care să aibă o viziune pe termen lung a reformei sistemului educaţional.
Alina Gorghiu, deputat PNL
sursa: http://www.alinagorghiu.ro/
luni, 15 martie 2010
Aceste slugi bolnave

sâmbătă, 13 martie 2010
Guvernul Boc loveşte din nou în bugetari şi, în special, în personalul didactic
joi, 11 martie 2010
Naivităţile mele s-au legat de mişcarea sindicală. Din păcate...

Bine, nu sunt un naiv să spun că m-am aşteptat ca vreuna dintre guvernările postdecembriste să vină cu o reformă coerentă în reţeaua şcolară. Naivităţile mele s-au legat de mişcarea sindicală. Din păcate, de câţiva ani, de când mesajul liderilor văd clar cât de trunchiat ajunge de la masa negocierilor, în cancelaria profesorilor. Sunt atâtea confuzii, încât:
I. unii profesori nici nu cunosc căreia dintre formaţiunile sindicale, "jucătoare" în învăţământul ro, îi plătesc cotizaţia. însă, în astfel de momente de confuzie, ar trebui să dai credit luptei sindicale... pentru că:
II. ministerul educaţiei vorbeşte cu totul altă limbă decât aceea în care negociază cu sidicatele. către inspectoratele şcolare se transmit nu măsurile reformiste care ar salva şcoala din marasmul care o caracterizează de ani buni, ci ordine “pe linie politică” (ei neagă asta, evident, că doar nu s-au pus vreodată de acord pe temă. ideea e să nu fie şi crezuţi, să nu aibă norocul de a “educa”, în final, numai mase de astfel de “naivi”). mai departe, inspectoratul încearcă să-şi descarce responsabilitatea politică în cârca directorilor, care execută ce pot şi cât pot.
miercuri, 10 martie 2010
Scrisoare deschisă adresată ministrului Educaţiei
Doamna Deputat, Carmen Moldovan, mi-a transmis spre publicare o scrisoare deschisă adresată ministrului Educaţiei. Mă bucur că acesată scrisoare confirmă logica expusă de mine în ultimele 2-3 articole anterioare.
Domnule ministru Daniel Petru Funeriu,
Vă înaintez această scrisoare deschisă într-un moment în care sute de profesori din Buzău, Galaţi, Oradea şi alte oraşe ale ţării sunt în stradă, recurgând la grevă ca ultimă formă de protest faţă de modul în care înţelegeţi să gestionaţi învăţământul în România.
Pesemne că la învestirea dumneavoastră în funcţie, prea mulţi au uitat că tinereţea nu reprezintă o garanţie a competenţei (ba în unele cazuri, dimpotrivă), căci, după doar două luni şi jumătate de mandat în calitate de ministru, ultima dumneavoastră „ispravă” pare să fi depăşit toate limitele imaginabile ale incompetenţei, indolenţei şi insolenţei. Iar dacă, tributar acestei descrieri, veţi fi ridicând uimit din sprâncene la citirea acestor rânduri, îngăduiţi-mi să vă împrospătez memoria: ieri, biroul de presă al ministerului pe care se presupune că îl conduceţi, a remis publicităţii un comunicat, intitulat „Precizări privind plata salariilor cadrelor didactice pentru luna februarie” pe care, pentru a vă scuti de eventuale eforturi suplimentare, îmi îngădui să vi-l reproduc integral [sublinierile în text îmi aparţin, n. C.M.]:
“Referitor la speculaţiile apărute în mass media pe tema apariţiei unor posibile proteste spontane, cauzate de neplata salariilor cuvenite cadrelor cadrelor din învăţământul preuniversitar pentru luna februarie, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, doamna Melania Vergu, precizează următoarele:
‘La nivel naţional nu există probleme legate de acordarea drepturilor salariale pentru cadrele didactice aferente lunii februarie. Cheltuielile de personal au fost calculate pe baza noilor costuri standard/elev, direcţiile de finanţe publice judeţene/sectoarelor Municipiului Bucureşti repartizând bugetele, proporţional, pe trimestre.
În unele judeţe, fondurile repartizate pentru primul trimestru nu au fost suficiente pentru plata integrală a salariilor din cauza a două situaţii diferite. Prima se leagă de achitarea unor sporuri care nu sunt cuprinse în legi şi hotărâri de guvern. Cea de-a doua situaţie a apărut pentru că nu s-a respectat OUG 1/2010, privind încadrarea personalului didactic. Astfel, în judeţele Suceava, Buzău şi Galaţi salariile au fost calculate de inspectorat şi plătite conform Legii 221/2008 şi nu în baza OUG 41/2009, cum ar fi trebuit, ceea ce a însemnat că s-au produs creşteri de 33% ale fondului de salarii. Reamintim faptul că, prin decizii succesive, la începutul lunii februarie, Curtea Constituţională a declarat constituţionale prevederile OUG 31 şi 41/2009, privind salarizarea personalului bugetar ceea ce înseamnă că şcolile care au aprobat o salarizare mai mare decât cea prevăzută în aceste ordonanţe de urgenţă au greşit, au încălcat prevederile legale în vigoare. În ceea ce priveşte judeţul Arad, veniturile salariale se calculează în baza unor decizii judecătoreşti şi nu în baza OUG 41/2009. Acolo unde s-au calculat salariile încălcându-se legile în vigoare, s-au depăşit şi bugetele repartizate. Din păcate, vina aparţine celor care nu se raportează la lege, nu vreunei finanţări deficitare.
Până în prezent, din informaţiile primite din partea Ministerului Finanţelor Publice, din 17 judeţe care au solicitat suplimentarea sumelor din trimestrul I prin diminuarea sumelor din trimestrele III şi IV, 15 au primit aprobare în acest sens.’
08.03.2010 Biroul de presă”[1]
Domnule ministru,
- “[…] Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 31/2009 şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2009, ca acte normative modificatoare ale Ordonantei Guvernului nr. 15/2008, sunt şi ele abrogate.” şi respectiv că,
- precum în bancul cu bicicleta de la Radio Erevan, “deciziile succesive” prin care Curtea Constituţională, potrivit consilierului dumneavoastră, ar fi declarat constituţionale aceleaşi două O.U.G. sunt de fapt una singură, care nici măcar nu le declară constituţionale, ci constată că O.G. nr. 15/2008 (pe care cele două O.U.G. ulterioare o modificau), fusese de fapt abrogată prin Legea nr. 330/2009. Altfel spus, Curtea Constituţională a respins ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate ridicată în instanţă nu pe fond, ci pentru simplul motiv că actul normativ la care făceau trimitere cele două ordonanţe de urgenţă nu mai erau în vigoare la momentul deciziei!
2.) Decizia nr. 842 din 2 iunie 2009 (publicată în Monitorul Oficial al României nr. 464 din 6 iulie 2009)[3], al cărei dispozitiv reţine, inter alia: “Curtea, prin decizia menţionată, a statuat că adoptarea ordonanţelor de urgenţă numai în scopul contracarării unei măsuri de politică legislativă în domeniul salarizării personalului din învăţământ adoptate de Parlament încalcă art.1 alin.(4), art.61 alin.(1) şi art.115 alin.(4) din Legea fundamentală. Totodată, o asemenea măsură este contrară dispoziţiilor art.115 alin.(6) din Constituţie, coroborate cu cele ale art.41 şi art.47 alin.(1) din Legea fundamentală. În consecinţă, Curtea a constatat şi încălcarea prevederilor constituţionale ale art.1 alin.(5), potrivit cărora, ‘În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie’”. Altfel spus, amendarea de către Guvern, a unei legi printr-o ordonanţă de urgenţă în mod evident contrară legii adoptate de Parlament, încalcă Constituţia!
Similar, prin art. 5(6), O.U.G. nr.1/2010, pe care comunicatul de presă o menţionează, face referire la aceeaşi O.U.G nr. 41/2009, al cărei art. 2 stipulează (cu privire la reîncadrarea personalului didactic din învăţământ la data de 1 ianuarie 2010) modificarea articolului 1, indice 1, alineat (1), indice 1 din O.U.G. nr. 15/2008, adică exact actul normativ abrogat prin Legea nr. 330/2009 şi ulterior constatat ca atare de către Curtea Constituţională!
Într-un alt context şi în alte timpuri, scriitorul scoţian Robert Louis Stevenson conchidea cu amărăciune că “politica e probabil singura profesie în care o pregătire prealabilă nu e considerată necesară.” Felicitări, domnule Funeriu, în doar două luni şi jumătate de mandat le-aţi demonstrat miilor de profesori din România nu doar actualitatea aforismului, ci şi faptul că, uneori, grotescul şi absurdul unei situaţii pot întrece chiar şi cel mai rău coşmar!
Ignorând faptul că salariile trebuie acordate conform legii, şi nu directivelor de partid, dumneavoastră pretindeţi că salarizarea cadrelor didactice ar trebui să se facă conform unor acte normative abrogate! Vă situaţi astfel, dumneavoastră şi ministerul pe care îl conduceţi, pe o poziţie netemeinică, nelegală şi neconstituţională. Sfidaţi bunul simţ, logica elementară şi Constituţia României, iar acest fapt, incalificabil şi probabil fără precedent în istoria democraţiei din România, vă descalifică definitiv şi iremediabil.
09.03.2010 Deputat PSD, Carmen Moldovan
[1] Comunicat disponibil pe saitul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, la adresa http://www.edu.ro/index.php/pressrel/13473, accesată la 9 martie a.c.
[2]V.http://www.legestart.ro/Decizia-106-2010-referitoare-respingerea-exceptiei-neconstitutionalitate-prevederilor-art-2-art-3-Ordonanta-urgenta-Guvernului-31-2009-unele-masuri-domeniul-salarizari-(MzQ4MzU5).htm
marți, 9 martie 2010
M.E.C.T.S. sfidează Curtea Constituţională !
luni, 8 martie 2010
Decizia Curţii Constituţionale nr. 106/4.02. 2010 (extras)
|
CURTEA, |
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ În numele legii DECIDE: |
| |