De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


Abonează-te la sinvlex și pe Facebook !

marți, 9 martie 2010

M.E.C.T.S. sfidează Curtea Constituţională !

Este incredibil modul în care M.E.C.T.S., printr-un comunicat de presă, sfidează logica, bunul simţ şi puterea judecătorească, afirmând, cu o seninătate demnă de un de tabloid de mâna a treia, că nu există probleme legate de calculul şi plata salariilor în învăţământ. 
Prin intermediul purtătorului său de cuvânt, doamna Melania Vergu, M.E.C.T.S. susţine, în mod surprinzător, că "prin decizii succesive, la începutul lunii februarie, Curtea Constituţională a declarat constituţionale prevederile O.U.G. 31 şi 41/2009, privind salarizarea personalului bugetar ceea ce înseamnă că şcolile care au aprobat o salarizare mai mare decât cea prevăzută în aceste ordonanţe de urgenţă au greşit, au încălcat prevederile legale în vigoare". ACESTA ESTE UN MARE NEADEVĂR ! 

Prin Decizia nr. 106 din 4 februarie 2010, Curtea a constatat că, "ulterior sesizării instanţei de contencios constituţional, O.U.G. 15/2009 (...), aprobată cu modificări prin Legea nr. 221/2009, a fost abrogată în mod expres prin Legea cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. În aceste condiţii, O.U.G. 31/2009 şi O.U.G. 41/2009, ca acte normative modificatoare ale O.U.G. 15/2008, sunt şi ele abrogate (...)."
Ca atare, Curtea Constituţională a respins, ca devenită inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate a normelor legale criticate. 
În această situaţie este evident că trimiterile pe care Legea nr. 330/2009 şi O.U.G. nr. 1/2010 le fac la O.U.G. 41/2009 nu pot produce efecte, pentru că este un nonsens ca o reglementare să fie abrogată şi reactivată în acelaşi timp. 
După ce logică au ajuns doamna Vergu şi M.E.C.T.S. la concluzia că O.U.G. 31/2009 şi O.U.G. 41/2009 sunt constituţionale şi în vigoare, mi-e extrem de greu să înţeleg.

P.S. 
În acest context al intoxicării şi manipulării iniţiat de M.E.C.T.S., tăcerea departamentelor de comunicare ale federaţiilor sindicale din învăţământ este cel puţin la fel de greu de înţeles. Până la ora publicării acestui post (9:40) niciunul dintre site-urile oficiale ale federaţiilor sindicale nu conţinea vreo replică la comunicatul aberant emis de M.E.C.T.S. încă de ieri, 08.03.2010.


5 comentarii:

Anonim spunea...

degeaba ashteptam de la sindikate replika...suntem gata...invatzamantul este pe butuci..anul asta i se va da lovitura de gratzie.....bine ka sunt bani pentru salarii kompensatorii, dekonturi pentru parlamentari, majorari de salarii pentru magistratzi.....traiaska kondukatorul nostru suprem, d-na vergu, marele specialist al Romaniei in materie de invatamant...

Termo spunea...

Uite ceva şi mai înfiorător:

"Primarul Constantin Boscodeala a anuntat ieri intr-o conferinta de presa ca bugetul destinat salariilor profesorilor este anul acesta cu 20 la suta mai mic fata de cel aprobat anul trecut.

„Anul acesta, banii alocati din buget pentru salariile profesorilor sunt mai putini cu 20 la suta, nu stiu cum ne vom descurca, cum vom reusi sa facem fata”, a declarat ieri edilul sef buzoian.

Daca la profesori se poate vorbi doar despre o diminuare a salariilor, bursele de merit si cele sociale pentru elevii din oras au fost pur si simplu taiate de pe liste.

Consilierul local independent, Paul Negoita, s-a aratat de-a dreptul revoltat de situatia in care a ajuns invatamantul buzoian, declarand ca cei mai afectati de masura municipalitatii vor fi elevii cu burse sociale. Profesorul Negoita a explicat ca in cazul copiilor cu o situatie materiala precara acasa, oprirea acestor burse ar putea insemna renuntarea la scoala a celor care depindeau de aceste sume.

Cu toate acestea, bugetul orasului Buzau a trecut, prin votul consilierilor social democrati care sunt majoritari in Consiliul Local Municipal." - materialul este preluat de pe jurnalul de Buzău.

În timp ce de la minister vin mesaje prin care se spune că NU există probleme cu salarizarea profesorilor, la Buzău bugetul alocat învățământului a fost diminuat cu 20% față de anul 2009!!!

Adriana spunea...

Dumnezeu nu bate cu bota! asa ne trebuie tuturor profesorilor, de la invatatoare si pana la conferentiarul care le-a permis sa promoveze prin copiat, plagiat si alte tertipuri.I-am lasat sa obtina diplomele astfel, asa ni se si intoarce.Sa continuam deci, azi maine vom duce bani de acasa numai sa ne lase sa mergem la servici, ca sa aiba pe cine sa umileasca, copiii lor pe cine sa jigneasca.
Credeti ce ei isi dau seama cat de incompetenti si incorecti sunt? Nu, cei nascuti in pestera, spunea Platon, nu-si pot sesiza marginirea, iar cum la adevar si dreptate se ajunge pe acelasi drum, al cunoasterii, sau iubirii de oameni, putinii oameni buni si cinstiti trebuie ucisi. Si nu e nevoie decat sa spui elevilor ca au profesori prosti, manuale proaste si gata, treaba e rezolvata.E cineva acolo sus, in minister, inspectorat, CNA, Academie, Uniunea Scriitorilor, grupul luminatilor filosofi, asociatia psihologilor, etc care si-ar putea aminti ca, daca unui copil ii spui ca locul unde merge- scoala- e rebut, el nu va iesi de acolo, rebut (efectul Pigmalion)?! Comunistii i-au ucis pe oamenii buni si cinstiti inchizandu-i, mare risipa de energie si bani, actuala guvernare nu cheltuie nimic, doar defaimeaza, umileste, fura din buzunarul celor ce muncesc si ne arata zilnic ca ei sunt mai presus de lege, iar noi ceilalti sa plecam, sau sa murim.
O eleva de clasa a trei-a, la intrebarea rostita de un coleg de clasa: daca ne fura statul, unde mergem sa reclamam? a raspuns:
LA BISERICA SA NE RUGAM! Adevar rostit de un copil de 9 ani- intr-o scoala plina de prosti.

Anapoda spunea...

UIte o mica reactie:
http://www.carmenmoldovan.ro/2010/03/scrisoare-deschisa-adresata-ministrului-educatiei-daniel-petru-funeriu/

Termo spunea...

Adriana, ai perfecta dreptate. Imi vine in minte un catren al lui Pastorel Teodoreanu, cand a fost dat afara din cadrul Academiei de primul val de comunisti:

"In lumea asta revoluta,
Rahatii scriu in loc sa puta,
Si scriitorii adevarati
Sunt dati afara de rahati"

Cred ca se potriveste de minune.