De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


luni, 17 august 2009

Codul Educaţiei - diletantism (I)

Spuneam acum câteva zile că aspectele legate de finanţare sunt esenţiale în elaborarea noului Cod al Educaţiei. La o primă lectură a secţiunii dedicate în acest proiect finanţării  (art. 46), constat că textul actual, cuprins în Legea învăţământului, a fost copiat aproape în integralitate.
Aşadar, este menţinut un text prost, ambiguu, care a provocat extrem de multe controverse în practică, un text aproape ininteligibil pentru majoritatea covârşitoare a administraţiilor locale, care l-au speculat după bunul plac, în funcţie de interes şi, mai mereu, în detrimentul şcolilor şi al salariaţilor din învăţământ. 
Iată un exemplu, ales la întâmplare:
.
Alininiatul (8) al art. 46 din proiect stabileşte că finanţarea de bază cuprinde următoarele categorii de cheltuieli:
a) cheltuieli de personal, respectiv salarii,
examinarile medicale şi evaluarile
psihocomportamentale periodice prevazute de lege
, premii şi distincţii;
Mai jos, la aliniatul (9), se spune că finantarea complementară cuprinde următoarele categorii de cheltuieli:
e) cheltuieli pentru examinarea medicală obligatorie periodică a salariaţilor din învaţământul preuniversitar de stat, cu exceptia celor care, potrivit legii, se efectuează gratuit;
f) cheltuieli pentru asigurarea securităţii şi sănătaţii în muncă (...)
.
Să mă lămurească cineva, cu trimitere la reglementările legale în vigoare privind sănătatea şi securitatea în muncă, unde este diferenţa între "examinarile medicale si evaluarile psihocomportamentale periodice prevazute de lege- cuprinse la finanţarea de bază şi examinarea medicală obligatorie periodică a salariaţilor din învaţământul preuniversitar de stat"- cuprinsă la finanţarea complementară ?
Din umilele mele cunoştinţe, nicio diferenţă. Deşi se face referire la acelaşi tip de cheltuieli şi la acelaşi tip de examinări, se stabilesc surse de finanţare diferite - o dată finanţarea de bază, o dată finanţarea complementară. Două prevederi care se bat cap în cap, menţinute, văd, şi în textul actual.
Iar sintagma "cu exceptia celor care, potrivit legii, se efectueaza gratuit" este absolut ridicolă; pentru că, pe de o parte s-a dovedit inaplicabilă, iar pe de altă parte pentru că, potrivit legii, examinările medicale periodice şi la angajare nu sunt gratuite. Acestea se efectuează contra cost, în cabinetele autorizate de medicina muncii. Într-adevăr, aceste costuri trebuie suportate de către angajator şi nu de către salariat, dar asta nu înseamnă că sunt gratuite. 
Spre exemplu, în condiţiile legii, efectuarea examenului psihologic al personalului din învăţământul preuniversitar (personal didactic) trebuie să se realizeze în mod obligatoriu anual şi numai în cadrul unui cabinet de medicina muncii, de către un specialist atestat în acest sens (fişa 138 din Normele generale de protecţie a muncii - Ordinul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale nr. 508/2002, respectiv Ordinul Ministerului Sănătăţii şi Familiei nr. 933/2002.
Amănunte despre modul în care ar trebui să se desfăşoare examinarea medicală în învăţământul preuniversitar, într-un articol mai vechi, aici.