De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


marți, 18 august 2009

Codul Educaţiei - un pomelnic legislativ

Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a declarat că respinge ideea, potrivit căreia a peticit actuala legislaţiei iar noul cod al Educaţiei este o reglemenatare suprareglementată.
Din păcate, exact aşa arată proiectul codului - o mega compilaţie, conţinând zeci de articole controversate sau niciodată aplicate, copiate din actuala legislaţie sau ajustate în mod nefericit, ori "inovaţii" utopice, ce nu vor putea fi puse niciodată în practică. 
Oricum, din punctul meu de vedere, proiectul Codului Educaţiei este un dezastru de tehnică legislativă. Arată ca un pomelnic legislativ. De exemplu, Drepturile personalului (altă exprimare nefericită) sunt "executate" într-un singur articol (155), conţinând nu mai puţin de 30 de alineate. Mai rar aşa ceva....
Colac peste pupăză, sub titlul "Reforma structurală a societăţii româneşti. Modernizarea României prin educaţie," astăzi şi mâine, la Camera Deputaţilor, sunt dezbătute toate proiectele de lege ale învăţământului: cel al fostului ministru Adomniţei, cel al Comisiei Miclea şi cel al ministrului Andronescu. 
În 10 august, Guvernul a anunţat că îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului pentru o serie de legi, printre care şi cele ale educaţiei. Naiba ştie care vor fi acestea !
 
Vezi proiectul Codului Educaţiei - varianta Andronescu