De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


marți, 3 martie 2009

Din ciclul abrambureala: Ministerul Educaţiei scoate sportul din orar

preluare: www.gandul.info - Şcoala
Ministerul Educaţiei a finalizat ieri planurile-cadru pentru liceu. Vestea bună pentru liceeni este că noile planuri pun în aplicare intenţia şi promisiunea ministrului Ecaterina Andronescu de a reduce numărul de ore pe săptămână. 

Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, d-na Doina Pană, ne-a declarat, ieri, că luni seară MEC urma să posteze pe site-ul edu.ro noile planuri-cadru pentru liceu. Se propune astfel ca pentru clasele IX-XII orarul să se reducă în medie cu 3 ore pe săptămână. Orele de curs tăiate în noua formulă vor fi cele de sport, a doua limbă străină şi o oră din cadrul orelor de cultură de specialitate. „Nu am umblat la curricula profilului teoretic, la disciplinele trunchiului comun (n.n. – trunchiul comun înseamnă disciplinele obligatorii pentru un anumit profil şi specializare), ci doar la profilurile vocaţional şi tehnologic (profesional şi tehnic), unde am scos orele de sport şi a doua limbă străină din grupul orelor din curriculum la dispoziţia şcolii (CDS) sau din curriculum la dispoziţia comunităţii locale (CDL). Sunt însă şi specializări la care am lăsat şi peste 30 de ore, la clasele de balet, coregrafie sau sport, fiindcă aceste ore nu solicită în mod deosebit intelectul.
Decizia grupului de lucru din MEC, în privinţa orelor de sport, intră din păcate în coliziune cu ultimele recomandări ale organismelor UE. 
Sportul este unul dintre punctele sensibile în curriculă.Parlamentul European a invitat ţările membre să-i confere respectivei discipline un caracter obligatoriu în şcoli şi licee astfel încât elevii să beneficieze săptămânal de cel puţin trei ore de educaţie fizică. Continuare....