De câtă forță, sacrificiu, demnitate, conștiință și luciditate este nevoie pentru a putea schimba un sistem tocmai cu oamenii care sunt rezultatul lui?


Abonează-te la sinvlex și pe Facebook !

miercuri, 6 mai 2009

Bun, şi-acum noi ce facem?


Cele patru federaţii sindicale reprezentative din învăţământ au hotărât azi suspendarea grevei programate pentru perioada tezelor unice şi semnarea unui acord cu Guvernul, cuprinzând o serie de angajamente pe care puterea executivă urmează să le pună în practică. 
Liderii sindicali au anunţat că, în acest moment, conflictul de muncă este suspendat.
Acum se ridică întrebarea: care conflict de muncă, pentru că eu am impresia că vorbim despre două.
Unul legat de contractul colectiv de muncă unic la nivel de ramură învăţământ şi unul legat de revendicările pentru care fusese programată greva?
De precizat că negocierea contractului colectiv de muncă s-a blocat din cauza unei serii de divergenţe (altele decât cele pentru care fusese programată greva), fapt pentru care M.E.C.I. a fost notificat în legătură cu existenţa premiselor declanşării unui conflict de muncă. Ori, în situaţia în care M.E.C.I. nu a răspuns la toate revendicările formulate sau, deşi a răspuns, sindicatele nu sunt de acord cu punctul de vedere precizat, conflictul de interese se consideră declanşat.
Prin urmare, mai există sau nu conflict de muncă în sistemul de învăţământ? Strict juridic vorbind, da, conflictul de muncă se consideră declanşat. 
Deci, ce conflict de muncă s-a suspendat astăzi, în condiţiile în care revendicările de la negocierea contractului colectiv nu au fost acceptate?

5 comentarii:

Anonim spunea...

Ce sa facem. . .
Iar am fost dusi de nas. . .
Domnul Cornea nici macar nu a semnat documentul, cred ca nu l-a interesat sa fie prezent la negociere si sa ne reprezinte. Este semnatura altcuiva pe hartie. Mi-e scarba de toti. . .

br3b spunea...

Eu cred ca, daca zilele astea, Miron Cozma tot e liber de contract, ar trebui sa fie angajat de sindicalistii din invatamant.

Apropo, stie cineva cat inseamna cotizatia la sindicat?

Emilian Avrămescu spunea...

Bravo, br3b ! Ai castigat un link pe sinvlex. Astept reciproca...

br3b spunea...

Multumesc, Emilian. Dar nu "vânam" astfel de câştiguri, neapărat. Am sesizat doar ce puţine comentarii sunt pe bloguri faţă de subiectul grevei profesorilor. Temă care până mai ieri era una naţională, care vezi Doamne! afecta copiii ţării, etc.

Şi de fapt, eram curios să înţeleg de ce mişcarea sindicală in România lui 2009 e o glumă sinistră. Profesorii trebuiau doar să ceară să se respecte legea, nimic radical.

Până la urmă, cât este cotizaţia aia?

Emilian Avrămescu spunea...

Legea nu impune un cuantum minim sau maxim al cotizatiei. Nici n-ar fi firesc. Fiecare organizatie sindicala, prin organele sale statutare de decizie in acest sens, are dreptul de a stabili cuantumul cotizatiei.